Yunus Emre'nin hatırası "Ey Yunus" belgeseliyle yaşatılacak

Yunus Emre'nin hatırası "Ey Yunus" belgeseliyle yaşatılacak

Kırşehir Valiliğince, Kırşehir ile Aksaray sınırındaki Ulupınar köyünde anıt mezarı bulunan Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre'yi anlatan "Ey Yunus" adlı belgesel film hazırlatıldı- Vali Necati Şentürk: - "Uzun tarihi araştırmalar yaptık. Nerede doğ

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir Valiliği, Kırşehir ile Aksaray sınırındaki Ulupınar köyünde anıt mezarı bulunan 13. yüzyıl Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre'yi anlatan "Ey Yunus" adlı belgesel film hazırlattı.

Vali Necati Şentürk'ün talimatıyla 2 yıl önce hazırlıklarına başlanan belgesel film için 3 ay süreyle Kırşehir, Tapduk Emre'nin türbesinin olduğu Aksaray ve Hacı Bektaş Veli'nin türbesinin bulunduğu Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde çekimler yapıldı.

Üniversitelerdeki bilim insanları, bölgede yaşayan yaşlılar ve tasavvuf erbabından destek alınarak hazırlanan 50 dakikalık belgeselde Yunus Emre'nin yaşamı, bilinen menkıbeleri, Hacı Bektaş Veli ve Tapduk Emre ile münasebetleri, Mevlana ile irtibatı gibi konularda görsel destekli anlatımlara yer verildi. Belgeselin genç yönetmeni Ali Necati Kumcuoğlu, çekimlerde Yunus Emre'yi canlandırdı.

Vali Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun yetiştirdiği ünlü mutasavvıf, hikmet ve irfan ehli Yunus Emre'nin nerede doğduğu, yaşadığı ve mezarının nerede bulunduğu konusunda çeşitli rivayetler olduğunu, Türkiye'nin 13 ayrı yerinde Yunus Emre'ye ait olduğu belirtilen türbeler bulunduğunu, yurt dışında bile Yunus Emre'nin sahiplenildiğini söyledi.

Yunus Emre'ye ait olduğu düşünülen bir türbenin de Kırşehir ile Aksaray sınırları arasındaki Ulupınar köyü Ziyarettepe mevkisinde olduğunu aktaran Vali Şentürk, yaşadığı tahmin edilen Aksaray'ın Sarıkaraman köyünün buraya 15 kilometre, Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı Hacıbektaş ilçesinin 45 kilometre ve Aksaray'daki Tapduk Emre türbesinin de 30-40 kilometre mesafede olması nedeniyle Yunus Emre'nin bu bölgede yaşamış olma ihtimalinin çok güçlü olduğunu ifade etti. Şentürk, şöyle konuştu:

"50 kilometrelik mesafede bir ayağınızı türbenin olduğu alana koyun bir yanda Sarıkaraman, bir yanda da Hacıbektaş ilçesi. Hacı Bektaş Veli'ye hediye olarak alıç toplayıp götürüyor. Karşılığında önce buğday alıyor. Bu ancak bir insanın yürüme takati ile 30-50 kilometre arası olabilir. 600 kilometre mesafeden insan Hacı Bektaş Veli'ye hediye götüremez. Yunus Emre'nin Karaman eyaletinde doğduğunu, yaşadığını ve bugünkü Ulupınar köyü Ziyarettepe mevkisinde mezarının olduğuna inanıyoruz. Ulupınar köyü bizim Aksaray ile sınırımız."

Yunus Emre'nin topluma en iyi şekilde anlatılması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması adına bir belgesel film hazırlanması için hazırlıklara 2 yıl önceden başladıklarını anlatan Şentürk, şöyle devam etti:

"Uzun tarihi araştırmalar yaptık. Nerede doğdu, nerede yaşadı, nerede öldü, tasavvufi bağlılığı nereye aittir, üstadı kimdir, Hacı Bektaş Veli ile münasebeti nasıldır, Mevlana ile münasebetleri nasıl olmuş? Bütün bunları inceden inceye araştırdık. Bilim adamlarına 80-90 yıldır bu topraklarda yaşayan insanlara, tasavvuf erbabına sorduk. Bunlardan yola çıkarak bir senaryo oluşturduk. Benim gözetimim ve denetimim altında güzel bir senaryo oldu. Bilinen menkıbeleri görsel hale getirdik. Çok güzel bir Yunus Emre belgeseli yaptık."

Şentürk, "Ey Yunus" belgeselinin ilk gösteriminin 23 Ekim'de Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında Neşet Ertaş Kültür Merkezi'nde düzenlenecek programda yapılacağını, daha sonra da filmin tüm valiliklere gönderileceğini vurguladı.

TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde de görüşmelerin devam ettiğini anlatan Şentürk, şunları kaydetti:

"Kendi imkanlarımızla yaptığımız belgeseli TRT'ye götüreceğim. TRT'nin diğer kanallarının yanı sıra TRT Avaz ile de bütün Türk dünyasına yayınlanmasını arzu ediyoruz. Külltür ve Turizm Bakanlığına götüreceğiz. Sinema Genel Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Belki, ufak değişikliklerle bütün valiliklere Yunus Emre belgesel filmini göndereceğiz. İnşallah çok faydalı olur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :