Yunanistan'ın Tiran Büyükelçiliği önünde protesto

Yunanistan'ın Tiran Büyükelçiliği önünde protesto

Büyükelçilik önünde toplanan grup, Çamerya sorunuyla ilgili gerçekleşmesi beklenen müzakerelerde şeffaflık talebinde bulundu

TİRAN (AA) - Yunanistan'ın Tiran Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, Çamerya sorunuyla ilgili gerçekleşmesi beklenen müzakerelerde şeffaflık talebiyle gösteri düzenledi.

Çamerya Derneği yetkilileri ile Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partisi (PDİU) destekçileri, Arnavutluk-Yunanistan arasındaki açık konulara ilişkin gerçekleşmesi beklenen müzakerelerde şeffaflık talebiyle Yunanistan'ın Tiran Büyükelçiliği önünde toplandı.

PDİU Başkanı Shpetim İdrizi yetkililere Yunanistan ile müzakerelerde Çamerya isminin Arnavutluk'taki ders kitaplarından silinmesini kabul etmemelerini ve Çamerya soykırımını unutmamaları çağrısında bulundu. İdrizi, Çam topluluğunun menfaat değil itibar istediğine dikkati çekti.

Çam halkı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'daki topraklarından Çamerya bölgesinde kovulmuştu. Bu topluluk onlarca yıldır kendi hakları söz konusu olduğunda Arnavut makamlardan, Arnavutluk ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde şeffaflık sağlamalarını talep ediyor.

Son yıllarda iki ülke arasındaki sınır kapılarında birkaç olay yaşanmış, Çam topluluğu mensuplarının Yunanistan'a girişi engellenmişti.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Arnavutluk-Yunanistan arasındaki açık konulara ilişkin müzakereler hakkında tüm ülke kurumlarında bu konuda tam şeffaflık olması gerektiğini vurgulamıştı.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığının, Yunanistan ile deniz sınırının belirlenmesine yönelik Yunan tarafı ile müzakere yetkisi talebine ise Cumhurbaşkanı Meta'dan henüz onay verilmedi.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ve Yunan mevkidaşı Nikos Kocias arasında, tarihsel ve şimdiki açık konular, iki ülke arasındaki ilişkilerin perspektifi ve bu ülkeler arasındaki deniz sınırının belirlenmesine yönelik anlaşma sağlanması konularında birkaç görüşme gerçekleşmişti.

- Çamerya bölgesinde neler yaşandı?

Çamerya bölgesi, Arnavutluk'un güneyinden başlar ve antik çağdan beri Arnavutlar'ın yaşadığı Güney Epir'i yani şu anda Yunanistan toprakları içinde kalan Yanya'dan Preveze'ye kadar olan bölgeyi kapsar. Bu bölgede yaşayan Arnavutlar, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı.

Çamerya bölgesi, Balkan Savaşı sonunda 1913'te yapılan Londra Büyükelçiler Konferansı'nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edildi. 1910 yılında yapılan nüfus sayımında bölgede 83 bin Arnavut yaşıyordu.

Çamerya Arnavutları'na İkinci Dünya Savaşı sırasında, Yunan General Napoleon Zervas'ın kuvvetleri tarafından katliam gerçekleştirildi. 1944 Haziran'ından 1945 Mart'ına kadar süren etnik temizlik harekatı sırasında 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köy ve 5 bin 800 ev yakıldı. Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarında Arnavut Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :