Yunanistan'daki referandum

Yunanistan'daki referandum

Fransa'da aşırı sağ ve aşırı sol, referandum sonucundan memnun

Yunanistan'daki referandum sonucu, Fransız aşırı sağ ve aşı sol partiler tarafından memnuniyetle karşılanırken, ana muhalefetteki merkez sağ, Yunanlı seçmenin tavrına tepki gösterdi.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, "Yunan seçmen, Avrupa diktasına karşı 'Hayır' deme özgürlüğünü kullandı" dedi.

Le Pen, Yunanistan'daki referandum sonucunun ardından AB liderlerinin bir araya gelerek artık avro para biriminin başarısız olduğu gerçeği kabul etmesinin zamanının geldiğini iddia etti.

Sol Parti lideri Jean-Luc Melenchon da Yunanlıların örnek bir direnç gösterdiğini belirterek Yunan borçları için moratoryum ilan edilmesini istedi.

"Avrupa için yeni bir dönem başlıyor" ifadesini kullanan Melenchon, "Artık halkları aptal yerine koymanın zamanı bitti" diye konuştu.

İktidardaki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Christophe Cambadelis, sonuçların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Yunan seçmenin bu sonuçla Avrupa'ya değil, tasarruf önlemlerine "Hayır" dediğini savundu.

Sosyalist Parti'nin Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istediğini söyleyen Cambadelis, Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi için müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini kaydetti.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi Başkan Yardımcısı Nathalie Kosciusko-Morizet ise AB'nin ortak sorumluluk ve taahhütler anlayışıyla inşa edildiğini belirterek "Eğer bir ülke ayrıcalık isterse ortada hiçbir disiplin kalmaz. Diğer ülkelerin de bu disipline uyması için neden kalmaz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Nathalie Kosciusko-Morizet, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Fransa adına hiçbir şekilde Yunan hükümetine taviz vermemesi gerektiğini vurgulayarak "Yunanistan'ı kurtarmak için Fransız vergi mükelleflerine getirilecek ilave mali yük için parlamento onayının istenmesi gerektiğini" söyledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı