Yunanistan'daki mali kriz

Yunanistan'daki mali kriz

Almanya Maliye Bakanı Schauble:"Referandum sonucuna kadar Yunanistan ile görüşecek bir şey yok"

BERLİN (AA) - Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan'ın 3 kreditörün teklif etmiş olduğu ekonomik programın referanduma götürmesi sonrası, "Referandum sonucuna kadar Yunanistan ile görüşecek bir şey yok" dedi.

Schauble, Almanya'nın 2016 yılı tahmini bütçe rakamlarını ve 2019 yılına kadar mali planını açıkladığı basın toplantısında, basın mensuplarının Yunanistan'daki mali kriz ve referandumla ilgili sorularını cevapladı.

Yunanistan'dan her gün başka bir teklifin geldiğini belirten Schauble, Avro Bölgesi üyesi ülkelerin referandum sonucuna kadar Yunanistan'a karşı pozisyonlarının değişmeyeceğine işaret etti.

Schauble, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) oluşturduğu kreditörlerin Yunanistan için hazırlamış olduğu programın Yunanistan'da 5 Temmuz'da oylanacak olmasına ilişkin, "Her gün başka bir haber geliyor. Referandumdan 'evet' çıkacak, referandumdan 'hayır' çıkacak, bunların bir manası yok. Referandum sonucuna kadar Yunanistan ile görüşecek bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın  Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) kreditörlüğünde 2 yıllık mali program ve borçların yeniden yapılandırılmasını içeren teklifinin de herhangi bir "açıklığa" sahip olmadığını vurguladı.

"Artık reddedecek ya da kabul edecek bir şey yok" ifadesini kullanan Schauble, Yunanistan'ın IMF'e 1,6 milyar avro borcunu dün gece ödemesi gerektiğini hatırlattı. Schauble, "IMF kuralarına göre şu an bir borç batağı durumu var" dedi.

 

- "Sıfır borçlanmayı bu yıl yakaladık"

 

Almanya'nın 2016 bütçe hedefleri üzerinde de konuşan Schauble, 2015 yılı itibariyle Almanya'nın denk bütçeyi yakaladığını söyledi.

Schauble, toplam bütçe harcamalarının 2015 yılında 301,6 milyar avro, vergi ve diğer gelirler toplamının da 301,6 milyar avro olduğunu belirterek, bunun nedeninin de "sıfır borçlanma" olduğunu söyledi.

Almanya'nın bütçe gelirlerinin ve giderlerinin 2016 yılında 312 milyar avro olacağını ve böylece yine denk bütçenin yakalanacağının altını çizen Schauble, bunun nedeninin de uzun vadeli güvenilir ve istikrar hedefleyen ekonomi politikası olduğunu söyledi.

Açıklanan rakamlara göre, Almanya'nın 2017 yılında bütçe gelirleri ve giderleri 308,8 miyar avro, 2018 yılında 326,3 milyar avro ve 2019 yılında 333,1 milyar avro olacak. Böylece Almanya 2019 yılına kadar denk bütçe rakamlarını yakalayabilecek. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı