Yunanistan'da erken seçime doğru

Yunanistan'da erken seçime doğru

Eski Başbakan Papandreu'nun partisi KIDISO, parasızlık nedeniyle seçime katılmayacağını açıkladı

ATİNA (AA) – Yunanistan’da, Demokratik Sosyalist Hareket Partisi (KIDISO) Başkanı, eski Başbakan Yorgo Papandreu, partisinin ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 20 Eylül'deki seçime katılmama kararı aldığını açıkladı.

Papandreu yaptığı yazılı açıklamada, kısa bir süre önce kurulan KIDISO’nun birkaç ay içinde iki kez seçime girdiğini belirterek, partinin ekonomik durumunun üçüncü kez bir seçim yarışına katılmasına imkan tanımadığını belirtti.

KIDISO’nun kurulduğu ilk günden itibaren kısıtlı imkanlarıyla statükocu anlayışa ve rant çevrelerine karşı haysiyetli ve ilkeli bir mücadele verdiğini ifade eden Papandreu, “Birkaç ay içerisinde, ülkenin statükocu güçlerine karşı art arda iki kez seçime girdik. Ne söylediysek haklı çıktık. Elimizdeki ekonomik olanaklar bu aşamada üçüncü bir mücadeleye girmemize imkan tanımıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, kendisini ve partisini destekleyenlere teşekkür eden Papandreu, KIDISO’nun, Yunanistan’a ve Yunan halkının çıkarlarına tutarlılıkla hizmet edebilmek için, ilerici kesimi yeniden bir araya getirerek daha güçlü bir şekilde mücadeleye devam edeceğini belirtti.

Yunanistan’da 20 Eylül’de yapılacak seçime Demokratik Sol (DIMAR) ile ortak listeyle katılma kararı alan Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Fofi Gennimata, PASOK’un eski lideri Yorgo Papandreu’nun kurduğu KIDISO’ya da işbirliği teklifinde bulunmuş ancak, bu teklif Papandreu tarafından kabul edilmemişti.

Papandreu'nun başkanlığındaki PASOK, 2009 seçimlerinde yüzde 43'ün üzerinde oy oranıyla iktidara gelmişti. Ekonomik krizin patlak vermesinin ardından istifa ederek ülkenin yönetimini Lukas Papadimos başkanlığında kurulan işbirliği hükümetine devretmek zorunda kalan Papandreu, 25 Ocak'taki erken genel seçimler öncesinde PASOK’tan ayrılarak kendi kurduğu KIDISO ile seçimlere katılmıştı. KIDISO seçimlerde yüzde 2,47 oyla yüzde 3'lük barajın altında kalarak meclis dışında yer almış, PASOK yüzde 4,68 oy alarak 13 milletvekili çıkarmıştı.

- Anketlerde ana muhalefet ND öne geçti

Öte yandan, Yunan medyasına yansıyan haberlerde, anketlerde uzun bir süredir birinci sırada yer alan Aleksis Çipras başkanlığındaki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ile ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) partileri arasındaki farkın kapandığı belirtilirken, son yapılan yoklamalarda ND’nin az bir farkla ilk kez öne geçtiği bildirildi.

GPO araştırma şirketinin Yunan MEGA televizyonu hesabına yaptığı son kamu araştırması sonuçlarına göre, ND yüzde 25,3 puanla birinci sırada yer alırken, son yapılan seçim sonuçlarına oranla oylarında büyük düşüş olduğu gözlenen SYRIZA ise yüzde 25’lik puan ile ikinci oldu.

Aşırı sağ Altın Şafak partisinin (Hrisi Avgi) üçüncü parti olarak belirlendiği araştırmada yüzde 3’lük seçim barajını geçerek meclise girmeye hak kazanan partiler Altın Şafak (yüzde 5,5), PASOK (yüzde 5,3), KKE (yüzde 5,1), Potami (yüzde 4,6), Laiki Enotita Partisi (yüzde 4), Merkez Birlik Partisi (yüzde 3,2) ve Bağımsız Yunanlılar Partisi (yüzde 3). Kararsızların oy oranı ise yüzde 12,8 olarak belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı