Yunanistan’da ekonomik önlemler protesto edildi

Yunanistan’da ekonomik önlemler protesto edildi

Hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergiler ve sosyal güvenlik koşullarını protesto edenler Atina'da gösteri düzenledi

ATİNA (AA) - Yunanistan’da, hükümetin, AB kurumlarıyla imzaladığı üçüncü yardım paketi karşılığında hayata geçirmeyi planladığı ek önlemler, Atina’da düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Çeşitli çiftçi, işçi ve memur sendikalarının çağrısıyla Sintagma Meydanı’nda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, tarım sektörüne getirilen ek vergileri ve sosyal güvenlik koşullarında yapılmak istenilen değişiklikleri protesto etti.

Serbest meslek gruplarının da destek verdiği gösterilerde, polisin sembolik olarak kente girmesine izin verdiği 20 traktörle konvoy halinde Yunan Parlamentosu önüne gelen çiftçiler, buradaki meçhul asker anıtı önünde Yunanistan milli marşını söyledi ve hükümet karşıtı sloganlar attı.

Eylemciler parlamento önünde zeytin ve defne dallarından büyük bir ateş yaktı.

Atina Üniversitesi önünde toplanan avukatlar, doktorlar ve bilim adamları ise müzikli bir gösteri düzenledi. Eyleme katılanlar, kravatlarını çevredeki ağaçlara ve cadde kenarındaki demir parmaklıklara astı.

Akşam saatlerine kadar süren eylemlerin ardından gösterilere katılan gruplar olaysız dağılırken, bazı eylemciler de Sintagma Meydanı'na çadır kurarak hafta sonunu burada geçirmeyi planladıklarını belirttiler.

Alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde kent merkezindeki yollar öğle saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

- Göstericiler polisle çatıştı

Atina’daki gösterilere katılmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerinden traktör ve otobüslerle yola çıkan çiftçilerin başkente girmeleri polis tarafından engellenince birçok noktada çiftçilerle polis arasında arbede yaşandı.

Yunan medyası, güvenlik birimlerinin çiftçileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını duyurdu. Atina yakınlarındaki Haydari ve Koropi semtlerinde çiftçilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 10 polisin yaralandığı, çevik kuvvete ait bir otobüs ve bir polis ekip aracının kullanılamaz hale geldiği belirtildi. Olaylar nedeniyle Atina-Korinthos karayolunun trafiğe kapandığı, yollarda uzun araç kuyruklarının oluştuğu kaydedildi.

Sabah saatlerinde de Atina’daki gösterilere katılmak için başkente ulaşan çiftçi ve işçiler polisle çatıştı.

Girit Adası'ndan sabah saatlerinde gemiyle gelerek Gıda-Tarım Kalkınma Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, binası önündeki polislere taş ve sopalarla saldırdı. Bunun üzerine güvenlik birimleri göstericilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla müdahalede bulundu.

- Çiftçilerin yol kapatma eylemi devam ediyor

Öte yandan, hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergileri ve yakıt fiyatlarına yapılan zamları protesto eden çiftçilerin, 20 gün önce başlattıkları traktörleriyle yolları kapatma eylemi sürüyor.

Çiftçilerin şehirler arası karayollarında kurdukları barikatlar nedeniyle ulaşımın yan yollardan güçlükle sağlandığı, gümrük kapılarında zaman zaman aksamalar yaşandığı belirtildi.

Çiftçi eylemleri nedeniyle Türk-Yunan sınırındaki İpsala Sınır Kapısı'nda sadece küçük araçların geçişine izin verildiği, Pazarkule Sınır Kapısı'nın ise dünden itibaren tüm araçlara kapalı olduğu kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :