Yunanistan'da ders zili sığınmacı çocuklar için çaldı

Yunanistan'da ders zili sığınmacı çocuklar için çaldı

İlk etapta bin 500 çocuğun katılacağı, altı kamp ve 20 okulda başlayacak eğitim programında, dil, matematik ve müzik gibi dersler yer alacak- Göç Politikaları Genel Sekreteri Papadopulos:- "Burada, Suriye, Irak, Afganistan ve diğer birçok ülkeden çocuklar

ATİNA (AA) - Avrupa'ya açılan rota üzerindeki ülkelerin sınırlarını kapatmalarının ardından Yunanistan'da sıkışıp kalan sığınmacı çocuklar bugün ders başı yaptı.

Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığından yetkililerce yapılan açıklamalara göre, ülkedeki altı kampta ve 20 devlet okulunda ilk etapta bin 500 sığınmacı çocuk eğitim alacak. Bu sayının ay sonuna kadar 20 bine ulaşması hedefleniyor.

Öğleden sonra başlayacak günlük dört saatlik eğitim programında, Yunanca ve İngilizcenin yanı sıra matematik, bilgisayar, beden eğitimi ve müzik gibi dersler yer alacak.

Yaklaşık 800 öğretmenin bu kapsamda işe alınacağı bildirildi. Ulaşım gibi masrafların ise Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan fonlarla karşılanacağı belirtildi.

Göç Politikaları Genel Sekreteri Vasilis Papadopulos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada, Suriye, Irak, Afganistan ve diğer birçok ülkeden çocukları görüyoruz. Onlara eğitim hakkı vermek bizim borcumuz." diye konuştu.

Papadopulos, çocukların eğitimine yönelik tepkilerin genel olarak olumlu olduğuna işaret ederek "Bazı ufak olumsuz tepkiler ise basitçe cehaletin bir sonucu." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da bazı okullarda, okul aile birlikleri sığınmacı çocukların kendi çocuklarıyla aynı okullarda eğitim alacak olmalarına tepki göstermişti.

Hükümet yetkilileri ise bu tepkileri "kabul edilemez" olarak nitelendirmişti.

Başkent Atina'daki 72'nci İlkokulda okul aile birliği üyesi Mirto Anastasopulu da "Bizce çocuklar için eğitim yadsınamayacak bir haktır. Bazı okul aile birliklerinin yabancı düşmanı kararlarına tamamen karşıyız." dedi.

Basına yansıyan bir başka olayda ise geçen hafta sonu Midilli Adası'nda bazı aileler bir okulun kapılarını zincirleyerek sığınmacı çocukların eğitimine karşı tepki gösterdi.

AA muhabirine konuşan Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos, meselenin çözüldüğünü belirterek "Bazı aileler dezenformasyon sebebiyle aşırı tepki verdi. Çocukların eğitimi olumlu bir gelişme. Onları mahrum etmek tamamen irrasyonel olur. Onlara her zaman kapımız açık." değerlendirmesinde bulundu.

Yunan basınına göre, bugün Selanik yakınlarındaki bir köy okulunda, yaklaşık 30 gösterici, bahçe kapılarını kapatarak sığınmacı çocukların okula girişini kısa bir süre engellemek istedi. Yunan polisi çocuklara okula girerken eşlik etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :