Yunanistan'da "acı reçeteli" bütçe onaylandı

Yunanistan'da "acı reçeteli" bütçe onaylandı

Yunan Meclisinde, vergi artışları ve kamu harcamalarında daha fazla kesinti öngören bütçe onaylandı

ATİNA (AA) - Yunanistan Meclisinde, kemer sıkma önlemleri kapsamında vergi artışları ve daha fazla kesinti içeren 2017 bütçesi, onaylandı.

Yunanistan bütçesi, 300 vekilden oluşan Meclisten, koalisyon ortakları SYRIZA ve ANEL milletvekillerinin 152 evet oyuyla geçti. Bütçeye, 146 vekil ise hayır oyu verdi.

Yıllardır resesyonda olan Yunan ekonomisinin yüzde 2,7 büyüyeceğini öngören bütçeyle kamu harcamaları ve maaşlarda toplam 5,7 milyar avroluk kesinti planlanıyor. Tüketim mallarından faturalara birçok alanda etkisini gösterecek vergi artışlarıyla da 1 milyar avroluk gelir elde edilmesi bekleniyor.

2017 bütçesinde, avro bölgesinin en yükseği olan ülkenin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yaklaşık 4 puanlıkla düşüşle yüzde 176,5'e gerilemesi hedefleniyor.

Yunanistan'ın kamu borcunun, bu yıl sonunda ise yaklaşık 315 milyar avroya yükselmesi bekleniyor.

Başbakan Aleksis Çipras, Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, 2017'de büyüme ve toparlanmayla ekonominin yeni bir döneme gireceğini söyledi.

Faiz dışı bütçe fazlası hedefinin aşılacağını ifade eden Çipras, 2017'de Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme programına katılmayı amaçladıklarını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :