Yunanistan'a sığınmacı geçişleri günlük ortalama 100'ün altında

Yunanistan'a sığınmacı geçişleri günlük ortalama 100'ün altında

Frontex Direktörü Leggeri: "Hava koşulları, Ege adalarına geçen sığınmacı sayısında rol oynasa da, düşüş trendi nisan ayında devam etti. Bu ayın ilk yarısında ortalama günlük geçişler 100'den az oldu"

BRÜKSEL (AA) - Türkiye ve AB arasında varılan mutabakatın uygulanmasının ardından Ege Denizi yoluyla Yunanistan'a geçen sığınmacıların günlük ortalaması 100'ün altına düştü.

Avrupa sınır ajansı Frontex'ten yapılan açıklamaya göre, mart ayında Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların sayısı, 26 bin 460 oldu. Bu kişilerin 22 bin 900'ü, AB ve Türkiye arasında varılan mutabakatın uygulanma tarihi olan 20 Mart'tan önce geçti. Mutabakat çerçevesinde Türkiye'den Yunan adalarına giden sığınmacıların geri gönderilmek üzere kayıt altına alındığı 20 Mart'tan ay sonuna kadarki süre zarfında gerçekleşen geçiş sayısı ise 3 bin 560 oldu.

Böylece 20 Mart öncesi günlük ortalama 1145 olan geçiş sayısı, mutabakatın uygulanmasıyla yüzde 70'ten fazla düşüşle 323'e geriledi.

Frontex Direktörü Fabrice Leggeri, konuya dair açıklamasında "Hava koşulları, Ege adalarına geçen sığınmacı sayısında rol oynasa da, düşüş trendi nisan ayında devam etti. Bu ayın ilk yarısında ortalama günlük geçişler 100'den az oldu. Henüz erken olsa da, ilk işaretler, AB Komisyonu, Yunanistan, Türkiye ve AB kurumlarının bir dizi inisiyatifi sayesinde, dış sınırlarımızda kontrolü artırabildiğimizi ve sığınmacı akışını yönetmeye başladığımızı gösteriyor." ifadesini kullandı.

Varılan mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren Yunanistan'dan Türkiye'ye 325 sığınmacı geri gönderildi.

Türkiye-AB arasında 18 Mart'ta varılan mutabakat çerçevesinde, 20 Mart itibariyle Türkiye’den Yunan adalarına giden sığınmacıların geri gönderilmesi ve iade edilen her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye’deki bir sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi karara bağlanmıştı. Geri göndermeler ve yeniden yerleştirmelere 4 Nisan'da başlanmıştı.

AB üyelerine geçen sene bir milyondan fazla, bu sene de 178 bin sığınmacı giriş yaptı. AB, önlem alınmazsa 2017 sonunda kadar toplam sığınmacı sayının 3 milyonu geçmesini öngörüyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :