Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias Makedonya'da

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias Makedonya'da

Makedon mevkidaşı Poposki ile görüşen Kotzias:- "(Yunanistan'a kaçan) Türk subayların kaderini, Yunanistan mahkemeleri belirleyecek"- "Darbe girişiminin başarısız sonuçlanmasından dolayı Tanrı'ya şükrediyorum çünkü ordu, siyasi iktidara karışmamalıdır"

ÜSKÜP (AA) - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin kaderini Yunanistan mahkemelerinin belirleyeceğini belirtti.

Kotzias, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotzias, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında Yunanistan'a kaçan askerlerin iadesine ilişkin, "Türk subayların kaderini, onların darbe girişiminde yer alıp almadıklarını araştıracak Yunanistan mahkemeleri belirleyecek." dedi.

Kotzias, Türkiye'nin bu konudaki diplomatik talebinin 3-4 gün önce Yunanistan'a ulaştığını aktararak bu talebin atılacak adımlara karar verecek ilgili adli makamlara teslim edildiğini ifade etti.

En başından itibaren Türkiye'deki darbe girişimine karşı olduklarını vurgulayan Kotzias, şöyle devam etti:

"1967 yılında Yunan halkı da böyle bir girişimin kurbanı olmuştu. Yunanistan, Avrupa medeniyetinin bir devletidir. Yunan hükümeti olarak biz, 8 Türk subayının kaderinin Yunan mahkemelerinde, Yunanistan ve Avrupa yasalarına göre çözüleceğini açıkladık. Mahkeme, bu 8 kişinin darbe girişimine katılıp katılmadıklarını araştırıp doğrulayacaktır."

Kotzias, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ve işbirliği için yeni yollar bulmak adına görüşmeler yapıldığına işaret ederek "Darbe girişiminin başarısız sonuçlanmasından dolayı Tanrı'ya şükrediyorum çünkü ordu, siyasi iktidara karışmamalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı döneminde, iki ülke arasında "sıcak bir kaza" yaşanmadığını söyleyen Kotzias, "Yunanistan olarak biz, Avrupa odaklı ve hukuk devleti bir Türkiye istiyoruz. Komşumuz ne kadar demokratik olursa onlarla o kadar işbirliği yapabileceğiz." diye konuştu.

Yunanistan'da FETÖ bağlantılı kurumlar bulunmadığını dile getiren Kotzias, Gülen'in Türkiye tarafından darbe girişiminin elebaşı olarak suçlandığı bilgisine sahip olduğunu, asıl önemli noktanın ise ABD'nin vereceği karar olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :