Yunan sahillerinde denizanası endişesi

Yunan sahillerinde denizanası endişesi

Korint ve Patras sahillerini istila eden milyonlarca irili ufaklı denizanası, tatilcilerin denize girmesini engellerken yüksek sezonda yaşanan bu durum turizmcileri de endişelendiriyor - Korint Ekoloji Dernekleri Birliği Genel Sekreteri Angelopoulos:- "De

ATİNA (AA) - FURKAN NACİ TOP - Yunanistan'da bazı bölgelerdeki sahilleri haftalardır istila eden milyonlarca irili ufaklı denizanası, hükümeti önlem almaya iterken tatilcileri ve turizmcileri de kaygılandırıyor.

Deniz analarından en çok görüldüğü Atina'nın güneyindeki Korint ve Patraikos körfezlerinde turizm sektörü, sezonun en hareketli döneminde olumsuz etkileniyor.

Yunan basınına yansıyan haberlerde, turistleri deniz girmekten alıkoyan deniz analarının ağırlığının beş kiloya kadar ulaşabildiği belirtiliyor.

Korint Körfezi yakınlarındaki Ksilokastro sahil kasabasında restoran işletmeciliği yapan Kostas Papadakis, yıllardır sahillerde bu kadar çok denizanası görmediğini söyledi.

Papadakis, tatilcilerin denize girmekten çekindiğini dile getirerek, "Basında yer alınca insanlar daha da korktu. Ben de çekiniyorum. Başka yerlerde de var ama bu bölge haberlerde maalesef fazlaca anıldı." şeklinde konuştu.

Turizm sektörünün etkilendiğini belirten Papadakis, "İşlerde bir miktar düşüş var. Ağustos ayı olmasına rağmen otellerde boş oda bulmak mümkün. Hoş bir durum değil." ifadesini kullandı.

Yazlarını kasabada geçiren Sofia Dimitriou da "İlk kez bu yaz bu kadar çok denizanasıyla karşılaştım. Deniz çok güzel ama tedirgin olup pek yüzmüyorum." dedi.

Dimitriou, bu durumun haftalardır devam ettiğine işaret ederek, "Genelde yazlıkları olan insanlar bu bölgeye geliyor ama onlar da çekiniyor. Geçen yılların ağustos aylarına kıyasla plajlar çok dolu değil." değerlendirmesinde bulundu.

- "Aşırı avlanma ve çevre kirliliğinin sonucu"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Korint Ekoloji Dernekleri Birliği Genel Sekreteri Dimos Angelopoulos, "Denizanası istilasının sebepleri iklim değişikliği, aşırı avlanma ve çevre kirliliği. Maalesef bu konularda gerekli hassasiyet gösterilmiyor." diye konuştu.

Angelopoulos, bazı balık türlerinin ve deniz kaplumbağalarının, denizanasının doğal avcıları olduğuna dikkati çekerek, bu türlerin sayılarının aşırı avlanmadan azaldığını, sadece nisan ayı başında 4 günde 100 ton palamut avlandığını ifade etti.

Öte yandan bölgede çevre kirliliğinin arttığına değinen Angelopoulos, bir metal fabrikasının yaklaşık 200 bin ton atığını körfeze boşalttığını, arıtma tesislerinin yetersizliği dolayısıyla denizde kirlilik oluştuğunu söyledi.

Mora Eyaleti Valiliği Korint Ticaret ve Turizm orumlusu Yorgos Starfas da körfezlerdeki denizanası sorununun büyüklüğü konusunda yeterli veri bulunmadığını dile getirerek, olayın basında abartıldığını savundu.

Starfas, durumun iddia edildiği kadar büyük bir sorun oluşturmadığını kaydederek, "Turizme bir etkisi varsa bile bunun çok küçük olduğunu düşünüyorum." dedi.

Konunun basında yer alması üzerine açıklamada bulunan Yunanistan Çevre Bakanı Vekili Sokratis Fammelos, bu durumun çevre kirliliğinden kaynaklandığını ve orta vadeli önlemler alınacağını ifade etmişti. Fammelos, bölgedeki turistik tesisler ve plaj açıklarına geçici yüzen ağlar gerilmesine izin veren düzenlemenin meclise sunulacağını açıklamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :