Yunan iş çevrelerinde beklentiler arttı

Yunan iş çevrelerinde beklentiler arttı

İzmir’de yapılan Türkiye-Yunanistan YDİK toplantısında alınan kararlar, Yunan sanayicileri ve iş çevrelerinde ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından yeni beklentiler yarattı- Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Kuçikos:- "Bu anlaşmalar yeni pazarlara yo

ATİNA (AA) – MEHMET HATİPOĞLU - İzmir’de yapılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısında alınan kararlar, Yunan sanayicileri ve iş çevrelerinde iki üke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından yeni beklentiler yarattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın katılımıyla 8 Mart’ta geçekleştirilen 4. YDİK toplantısını AA muhabirine değerlendiren Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panayotis Kuçikos, İzmir’de Türk ve Yunan hükümetleri arasında önemli anlaşmalara imza atıldığını belirterek, bu anlaşmaların iki ülke ilişkilerinin derinleşmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Toplantı sonunda iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların siyasi açıdan da önem taşıdığını vurgulayan Kuçikos, "İzmir'de, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşmalar her iki ülke için de gayet önemli. Bu anlaşmalar yeni pazarlara yol açacağı gibi, iki ülke arasındaki yatırımların ve işbirliğinin artmasına neden olacak. Aynı zamanda, ilişkilerin daha da derinleşmesine ve gelişmesine katkı sağlayacak. Bunun şüphesiz siyasi açıdan da önemi büyük” dedi.

Kuçikos, Başbakan Davutoğlu ve Çipras'ın İzmir'deki görüşmelerinin ardından, İzmir- Selanik arasında yapılacağı açıklanan feribot seferlerinin ve Ankara ile Atina arasında havayolu bağlantısı kurulmasının son derece önemli kararlar olduğunu ifade ederek, tüm bunların iki üke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artmasına yol açacağını kaydetti.

Kuçikos, Başbakan Davutoğlu’nun, Türk vatandaşları için AB ülkelerinde vizenin kaldırılması yönündeki teklifini çok önemli bulduğunu belirterek, böyle bir uygulamanın Yunan turizmine de ivme kazandıracağını ifade etti.

Türk vatandaşlarına Yunan adalarını ziyaretlerinde uygulanan vize kolaylığının Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısının büyük oranda artmasına neden olduğuna işaret eden Kuçikos, “Size bir örnek vereyim, 4 yıl önce Türkiye'den Yunanistan'a gelen Türk turist sayısı 100-120 bin arasında seyrederken, kısa süreli turistik geziler için kullanılan yeşil pasaport uygulamasıyla bu sayı 1 milyona çıktı. Vizenin tamamıyla kaldırılması durumunda Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turistlerin sayısının 5 milyona ulaşacağını değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme uluslararası istatistik verilerine dayanıyor” ifadelerini kullandı.

Atina-Pire Sanayiciler Birliği Başkanı Dimitris Mathiyu da İzmir’de Başbakan Davutoğlu ile Çipras arasında ortak ilgi alanlarını kapsayan bazı konularda görüş birliği sağlanmasını iki ülke arasındaki ticari ilişkiler açısından memnuniyet verici bir durum olarak değerlendirdi.

“Yunan sanayicilerin, yatırım ve ihracat konularında ortak çıkarı bulunan Türkiye ile iş ilişkilerinin geliştirilmesini sürekli umduğunu ve bununla ilgili beklenti içerisinde bulunduğunu” ifade eden Mathiyu, “Bu bağlamda, sayın Çipras ve Davutoğlu’nun, daha geniş çapta tartışılması gereken konularda görüş birliğine varmasını sevindirici bir konjonktür olarak değerlendiriyoruz. Bundan soraki gelişmeleri ilgiyle takip edeceğiz” diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :