Yunan hükümetinden göçmen zirvesi

Yunan hükümetinden göçmen zirvesi

Yunan hükümet yetkilileri ve yerel yöneticiler, Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatının ardından, Yunan adalarında oluşan göçmenlere ilişki sorunları konuşmak için Atina'da bir araya geldi

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen göçmen krizine ilişkin toplantıda Midilli Adası'nda tutulan bazı göçmenlerin taşınması kararı çıktı.

Denizcilik, Kamu Güvenliği, Göç Politikaları bakanlarının yanı sıra yerel yöneticilerin de katıldığı toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, kararların, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki göçmen mutabakatının göz önüne alınarak uygulanacağı vurgulandı.

Toplantıda ayrıca, mutabakat kapsamında adalarda tutulan göçmenlerin sığınma başvuru sonuçlarının hızlandırılması ve bu süre zarfında yaşam koşullarının iyileştirilmesine işaret edildi.

Toplantıda alınan en somut karar ise, Midilli'deki Moria kampındaki çıkan olaylarda oluşan zararların giderilmesine yönelik 3 ay içerisinde ödeme yapılması oldu. Ayrıca, yerel halkın karşılaştığı ekonomik ve sosyal zorluklara dikkat çekildi.

Mart ayında uygulanmaya başlanan mutabakata göre, Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçen göçmenlerin adalardan ayrılmalarına sığınma talepleri sonuçlanana dek izin verilmiyor.

Toplam 15 bine yaklaşan adalardaki göçmen sayısı, barınma kapasitesinin iki katına yaklaşıyor. Kamplardaki kötü koşullardan şikayetçi olan göçmenler arasındaki huzursuzluklar, sık sık kavgalara yol açıyor.

Yerel yöneticiler, halktaki huzursuzlukların yanı sıra azalan turizm gelirlerinden şikayetçi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :