M. Ali Köseoğlu

M. Ali Köseoğlu

Yükselen değer: Konya

Başbakan Ahmet Davutoğlu Hocamız “Merkez Şehir” olarak tanımlıyor Konya’yı...

Bunu da şöyle ifade ediyor:

-Kadim medeniyetimiz kurulurken, aziz milletimiz fevç fevç Asya’nın derinliklerinden, Balkanlar’a ve Rumeli’ye doğru akarken bir şehir kurdular. Bu şehir, yolların, ilmin, kültürün, her türlü ticaretin, kervanın aktığı merkez bir şehir oldu. Oraya kondular ve oraya Konya dediler. Bir merkez şehir ihdas ettiler ve Anadolu’daki ilk payitahtımızı bize ebedi bir miras olarak bıraktılar. Allah onlardan razı olsun. O ebedi mirasın yankıları Bursa’da, Edirne’de, İstanbul’da yankılandı ve küresel payitahtların merkezi, ulu devletler kurdu bu millet. Sonra fetret dönemleri, geçiş dönemleri yaşandı. Bu milletin iradesine pranga vurmak isteyenlerin engelleriyle karşılaşıldı ama hamd-ü senalar olsun ki; son 10 yıl içinde aynı aşkla ve aynı azimle, bu kez tüm küresel alanda aziz bayrağımızı dalgalandırmak üzere her kıtaya, dünyanın her köşesine hareket eden bir milletin hissiyatıyla yeni bir uyanış yaşanıyor.

***

Konya her alanda yükselen değer... Bunu görmemek için ‘özel çaba’ göstermek lazım...

Geçen haftaya bir dönelim isterseniz... Hak-İş ve Memur-Sen’in Konya’da organize ettiği 1 Mayıs etkinliğine 15 bin kişi katıldı... Tam bir bayram, tam bir şenlik ve kardeşlik havası...

Oysa diğer yandan ‘Emek ve Dayanışma Günü’nü provokatif eylemlerine alet edenleri de izlediniz...

İstanbul’da 200’den fazla kişi gözaltına alındı... Molotoflarla ‘emekçilerin’ gününü kâbusa çevirdiler...

***

Konya’da öyle olmadı... Emekçiler bir yandan eğlendiler diğer yandan da taleplerini dile getirdiler...

Tabiri caizse İstanbul’da ‘bağcıyı’ dövemeye kalkanlara inat Konya’da emekçiler ‘üzüm’ yediler...

Dükkanların camlarına, binalara saldırılmadı Konya’da...

Aksine, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen misafirler sayesinde esnaf da bayram etti.

***

Geçen haftanın Konya ve bölgesi için en önemli olayı kuşkusuz KOP Eylem Planı’nın açıklanmasıydı...

AK Parti Konya Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Hocamızın, büyük emeklerle günümüze taşıdığı, bundan sonra da önce vekil olarak sonra da farklı görevlerle yükseklere taşıyacağı bir süreç olacak inşallah KOP.

Eylem Planı çok aşamalı...

KOP’u bir sulama projesi olmaktan bir kalkınma projesi olmaya taşıyan adımlar...

***

Eylem Planı ile;

-Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray bölgelerinin 2011 verilerine göre kişi başı gayri safi katma değerinin Türkiye ortalamasına oranı olan yüzde 77’nin, 2018 yılında yüzde 80’e ulaşması hedefleniyor.

-Bölge ihracatının ise plan dönemi sonunda 3,5 milyar dolara yükseltilerek ülke ihracatının yüzde 1,26’sının bölge tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

-Bölgenin 2013’te yüzde 4,9 olan işsizlik oranının 2018’de yüzde 2,9 seviyesine gerileyeceği, 2013 yılında sırasıyla yüzde 46,5 ve yüzde 48,9 olan istihdam ve işgücüne katılma oranlarının yüzde 50 ve yüzde 51,5 değerlerine ulaşması bekleniyor.

***

Eylem planının finansmanı ise 2014 yılı için 1 milyar 373 milyon lira, 2015 için 1 milyar 600 milyon lira, 2016 için 1 milyar 950 milyon lira, 2017 için 2 milyar 350 milyon lira, 2018 için de 2 milyar 654 milyon lira olmak üzere toplam 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi.

-Bölgede doğrudan ekim yapılan alanlar öncelikle 60 bin hektara ulaştırılacak, toprağı koruyan ve su tasarrufu sağlayan çevreci mekanizasyon kullanımı yaygınlaştırılacak.

-Yaklaşık 23 bin 500 hektar alanda mera ıslah ve amenajman çalışmaları tamamlanacak. Bölgeye ait endemik bitkilerin envanteri çıkarılarak ticari kullanım potansiyelleri araştırılacak.

- Organik kiraz, çilek ve üzüm yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak

 -Karapınar Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi (EİEB) yatırıma açılacak, Karapınar-Ayrancı ilçelerinde bulunan 1,8 milyar tonluk kömür rezervini değerlendirmek üzere emisyon değerleri düşük termik santralin kurulmasına yönelik planlama çalışmaları gerçekleştirilecek.

-KOP Bölgesi Turizm Master Planı hazırlanarak turizm altyapısı iyileştirilecek ve çeşitlendirilecek.

-Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri ve Kırşehir-Aksaray-Ulukışla demiryolu (yük-yolcu) hatlarının uygulama projeleri tamamlanacak.

-Hava taşımacılığının eksiklikleri tamamlanacak.

-Bölge kentlerinin içme suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için isale hattı ve arıtma tesisleri inşa edilecek, 121 içme suyu, 138 kanalizasyon olmak üzere toplam 259 proje tamamlanacak.

Daha neler neler...

***

Kalkınma Planı açıklandıktan sonra Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, planın da bir parçası olan müjdeyi verdi: Kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisayar verilerinin korunması amacıyla geliştirilen Data Center Projesi kapsamında Konya’da yapılacak akıllı bina için bir iki aya kadar ihaleye çıkılacak.

***

Bazıları bu hizmetlere gözlerini kapayabilir.

Fakat onların görmemeleri; Konya’nın merkez şehir olmasının önünde bir engel değil!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.