Yükselen Afrika  - DEAŞ'tan temizlenen Sirte eski günlerine dönmeye çalışıyor

Yükselen Afrika - DEAŞ'tan temizlenen Sirte eski günlerine dönmeye çalışıyor

Sirte Bölgesi Ortak Güvenlik Odası Komutan Yardımcısı El-Bagirmi:- "Sirte'nin terör örgütünden temizlenmesiyle 3 bin civarında aile kente döndü ve dönüşler devam ediyor. Ancak bu ailelerin çoğunun evi tamamen yıkılmış ya da çatışmalardan zarar görmüş duru

SİRTE (AA) - SAİD İBİCİOĞLU - Libya'da yaşanan iç savaş ve çatışmalardan en çok etkilenen kentlerden olan ve aralık ayında terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Sirte'de halk eski günlerine dönmeye çalışıyor.

Sirte Bölgesi Ortak Güvenlik Odası Komutan Yardımcısı Eşref El-Bagirmi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın ele geçirdiği şehri kurtarmak amacıyla Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) koordinasyonunda Bünyan'ul Marsus Operasyonu'nu başlattığını ve bölgede yaşayan 200 bin kişilik nüfusun büyük kısmının evlerini terk ettiğini söyledi.

El-Bagirmi, terör örgütünün halkın kentten ayrılmasının önüne geçmeye çalıştığını, bazı insanların DEAŞ'ın kurduğu kontrol noktalarına takılmamak için her şeyini geride bırakarak Sirte'den yürüyerek çıkmak zorunda kaldığını belirtti.

DEAŞ ile Bünyan'ul Marsus güçleri arasındaki çatışmaların 7 aya yakın sürdüğünü aktaran El-Bagirmi, bu çatışmalar sırasında kentin birçok bölgesinin tamamen yıkıldığını ve yaşanılamaz duruma geldiğini vurguladı.

El-Bagirmi, "Sirte'nin terör örgütünden temizlenmesiyle 3 bin civarında aile kente döndü ve dönüşler devam ediyor. Ancak bu ailelerin çoğunun evi tamamen yıkılmış ya da çatışmalardan zarar görmüş durumda." dedi.

- Sirte'de en önemli ihtiyaç hastane

El-Bagirmi, kentte yaşam şartlarının zor olduğuna, gıda, barınma, temiz su ve sağlık hizmetleri konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sirte'de en önemli ihtiyaç hastane. Şu an Sirte'de hastanemiz yok. Bir tane küçük sağlık ocağı var. O da zaten yetersiz, hiçbir imkanı yok. Birkaç defa trafik kazası oldu ama imkansızlıklardan dolayı gerekli tıbbi yardımı yapamadık. Şu anda vatandaşlar askeri sahra hastanesine gidiyor. Orada da hiçbir imkan yok. Özellikle kadın hastalıklarında ciddi sıkıntılar çekiyoruz."

El-Bagirmi, bölgedeki ilkokulların yarıdan fazlasının eğitime açıldığını fakat yüksek okul ve üniversitenin eğitim veremediğini dile getirdi.

Şehirde DEAŞ'ın tuzakladığı bombalar ve mayınların temizlenmesi için çalışmalara devam edildiğini belirten El-Bagirmi, "Kent siviller için büyük oranda güvenli hale getirildi ancak halk hala DEAŞ'ın geri dönebileceğini düşünerek korkuyla yaşıyor. Vatandaşlar hala DEAŞ'ın yenildiği konusunda mutmain değil. DEAŞ'ın yaptıklarını gördükten sonra bu zulmün bittiğine inanamıyorlar. Örgüt Sirte'yi elinde tuttuğu süre içinde sivilleri vahşice katletti. DEAŞ'ın vahşeti ve savaş insanlar üzerinde ciddi etkiler bıraktı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :