Yüksek yargı düzenlemesi Genel Kurul'da

Yüksek yargı düzenlemesi Genel Kurul'da

MHP Grup Başkanvekili Akçay:- "Kayyımlara yargı zırhı getiriliyor. Bu kayyımlar hesap da vermeyecek. Son derece yanlıştır, hukuk dışıdır. Anayasayı, hukuku nasıl mahvettiğinizin en bariz örneğidir"- CHP İstanbul Milletvekili Emre:- "Siz özür dilemeye başl

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yeni düzenleme ile kayyımlara yargı zırhı getirildiğini belirterek, "Bu kayyımlar hesap da vermeyecek. Son derece yanlıştır, hukuk dışıdır. Anayasayı, hukuku nasıl mahvettiğinizin en bariz örneğidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, tasarının 29. maddesine ilişkin önerge üzerinde yaptığı konuşmada, iktidarın, muhalefetin öneri ve uyarılarını dikkate almadığını ancak zaman içinde yanlış yaptıklarının ortaya çıktığını savundu.

Dış politikada da aynı yaklaşımın geçerli olduğunu belirten Emre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mavi Marmara gemisine ilişkin sözlerine değinerek, şunları kaydetti:

"Çok basit bir soru soruyorum; Türkiye kara sularından bir geminin çıkışı, başka bir ülkeye gidişi, tekrar Türkiye kara sularına gelişi herhangi bir izne tabi mi, değil mi? Şayet izne tabiyse bu konuda izin verilmiş mi, verilmemiş mi? İzin verilmediyse o zaman o geminin kaptanına, gemiyi kullanana, içerisinde bulunanlara, oraya gidenlere yönelik herhangi bir soruşturma yapılmış mı, yapılmamış mı? Şimdi, biliyoruz ki böyle bir soruşturma yok."

CHP'nin geçmişte Çözüm Süreci'nden, eğitime pek çok konuda iktidarın hatalı bir anlayış içinde olduğunu söylediğini dile getiren Emre, "Siz özür dilemeye başladınız. Geçmiş dönemde CHP'nin Çözüm Süreci'ndeki yanlış politikaya ilişkin söylediği, dış politikada ileri sürdüğü düşünceleri eleştirdiniz. Eğitimde söylediğini eleştirdiniz, adalette söylediğini eleştirdiniz. Dolayısıyla, eliniz değmişken bir özür de CHP Grubundan dilemenizi istiyoruz." diye konuştu.

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan da tasarıyla Devlet Güvenlik Mahkemeleri anlayışına geri dönüldüğünü ileri sürerek, bu durumu eleştirdi.

- "İllere özel yetkili mahkeme kuruyorsunuz"

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da özel yetkilendirilmiş mahkemelerin bağımsızlığından söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Sarıhan, "Düzenleme ile siz kaç ilimiz varsa o illere, özel yetkili mahkeme kuruyorsunuz, özel yetkili savcılık kuruyorsunuz. Bu hukuka aykırıdır. 'Hukukun üstünlüğü' dediğimiz şey, hakkaniyeti ve eşitliği önemser." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise önerge üzerinde yaptığı konuşmada, tasarıda kayyımlara ilişkin düzenlemeyi eleştirdi.

"Kayyım uygulaması ile 'arpalık düzeni' yaratıldı" düşüncesini savunan Akçay, şunları söyledi:

"Bir de kayyımlara yargı zırhı getiriliyor. Bu kayyımlar hesap da vermeyecek. Son derece yanlıştır, hukuk dışıdır. Anayasayı, hukuku nasıl mahvettiğinizin en bariz örneğidir ve turnusol görevi görmektedir bu kayyım düzenlemesi. Özel sektörün, şirketlerin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi tehdit unsuru olmaktadır. Yetkisi var, sorumluluğu yok. Ben kayyımları uyarıyorum; kayyımın birinci görevi atandığı işletmenin zarar etmemesi, iflasa sürüklenmemesi ve çalışmasına sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Fakat bu kayyımların bilakis firmaları çökertme şeklinde bir yaklaşım içinde oldukları görülmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :