Yüksek Seçim Kurulu’ndan 'şaibe' iddialarına açıklama

Yüksek Seçim Kurulu’ndan 'şaibe' iddialarına açıklama

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Siyasi Partilerin Birleşik Oy Pusulasındaki Sıralamanın Şeffaf Bir Şekilde Belirlendiğini Açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi öncesi siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlendiği kura çekimiyle ilgili yapılan iddialara yanıt verdi. YSK tarafından yapılan yazılı açıklamada, basın-yayın kuruluşları ve sosyal medyada yer alan "siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için gerçekleşen kura çekiminde bir siyasi partinin her seçim döneminde aynı sırada yer aldığı" ve "birinci sırada çıkan siyasi partinin usulsüz bir şekilde belirlendiği" iddialarıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Açıklamada, YSK'nın kura çekimini basın mensupları, siyasi parti temsilcileri ve seçime katılma yeterliliği bulunan 35 siyasi partinin temsilcisi ile birçok gazeteci ve muhabirin şahitliği altında gerçekleştirdiği belirtildi. YSK, kura çekimini düzenlerken hiçbir itiraz olmadan tutanak altına aldığını ve bu sürecin tamamen şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.

Açıklamada, kura çekimi esnasında basın mensuplarının salonun her yerine yayıldığı ve çekimin her açıdan görüntülendiği ifade edilerek, basında çıkan haberlerin tek bir açıdan verilen görüntüyle kura çekimi esnasında bir siyasi partinin oy pusulasında birinci sırada yer alması için planlı bir şekilde organize edildiği iddialarının asılsız olduğu belirtildi.

Ayrıca, geçmiş Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde birleşik oy pusulalarında farklı siyasi partilerin birinci sırada yer aldığına dair örnekler verilerek, benzer durumların daha önce de yaşandığına dikkat çekildi. Açıklamada, kura çekimiyle ilgili farklı basın kuruluşlarının verdiği görüntülere de yer verilerek, YSK'nın şeffaf bir şekilde hareket ettiği vurgulandı.

YSK, söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğunu kanıtlamak adına haber ajansları ve televizyon kanallarının 27 Ocak 2024 tarihli yayın akışının incelenebileceğini belirterek, seçim sürecinin tarafsız ve güvenilir bir şekilde yönetildiğini kamuoyuna bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.