Yüksek harç hem vergi kaybı hem de ceza nedeni!

Yüksek harç hem vergi kaybı hem de ceza nedeni!

KOMÜT Başkanı Şaban Topal ve Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altunay, Taşınmaz satışlarında tapu harcının yüksek olması dolayısıyla gerçek alım-satım bedellerinin doğru olarak beyan edilmemesi önüne geçilmesini önerdiler

Tapu harcının yüksek olması dolayısıyla gerçek alım-satım bedellerinin doğru olarak beyan edilmemesi ilerleyen dönemlerde hem alıcıya hem satıcıya cezalar getirirken devlet için de büyük oranlarda vergi kaybına neden oluyor. Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Doğru ve tam ödenmeyen tapu harçları alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil ediliyor. Öte yandan tapu harcının yüksek olması da hem sektörün gelişmesine engel hem de vergi kaybına neden oluyor. Konuyu Memleket'e değerlendiren sektör temsilcileri bu soruna hızlı bir şekilde çözüm getirilmesini istiyor.

19875163_10155448860884286_1434861521701620287_n.jpg

KOMÜT Başkanı Şaban Topal, tapu harcı düşürülürse devletin kaybı değil kazancı bile olur derken Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay da 'tapu harcı çok yüksek vatandaşın belini büküyor' diye konuştu.

CEVDET YILMAZ’A İLETİLDİ

İnşaatçıların bu talebini dün Konya'da olan Ekonomiden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a ilettiklerini söyleyen Şaban Topal, Tapu harcı yüzde 1'e çekilirse hem herkes tapuda gerçek değerinden gösterecek hem de devletin bundan kaybı değil karı oalacak. Yani vergi kaybının da önüne geçilmiş olacak. Bu konuyu Ekonomiden Sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a da ilettik ve kendileri de ilgileneceğini söyledi. İnşallah bu konu ile birlikte KDV indiriminin de şart olduğunu savunuyoruz. KDV yüzde 18 değil yüzde 8 olması gerekir. O zaman önüne gelen değil sadece müteahhitler inşaat yapar. Otomobilde bu indirimi gördük. Tapuda da yüzde 1’e inerse herkes gerçek değerinden gösterecek" diye konuştu.

emlakcilar-(6).jpg

ALTUNAY, TAPU HARÇLARI DÜŞÜRÜLMELİ

Emlakçılar olarak iki tane fiyat politikamız var ifadesini kullanan Sedat Altunay, "Bizim bir tanesi belediyelerden alınan rayiç değer var ve o değerin altında göstermemiz mümkün değil. Vatandaş ceza görmemesi ve ilerde mağduriyet yaşamaması için piyasa değerlerine yakın değerleri göstermelerinde fayda var. Tabi ki bunu gösterirlerken de tapu harçlarının yüksek çıktığından dolayı vatandaş az para ödeyip "ilerde ne olursa olsun o cezaya da katlanayım" diyor. Burada devletin de çok büyük kaybı oluyor. Devletimizin de tapu harçlarını düşürüp vatandaşın bu konuda önünü açması dolayısıyla gerçek piyasa değerinden alım satımları gerçekleştirmesi lazım. Şu anda tapu harcı çok yüksek, alıcıdan binde 20 satıcıdan binde 20 toplamda binde 40 çok para.  Yani toplam bedelin yüzde 4’üne denk geliyor o da vatandaşın belini büküyor. Tapu harcı düzenlemesi yapılırsa gerçek piyasa değeri üzerinden herkes alım satımı gerçekleştirir.O zaman ceza söz konusu olmaz." şeklinde konuştu. M. Ali Elmacı – Memleket