Yüksek Askeri Şura kararları

Yüksek Askeri Şura kararları

FETÖ'nün darbe girişimine, "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" diyerek tepki gösteren Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Aksakallı, YAŞ kararları kapsamında korgeneralliğe yükseldi- Kamuoyunda "Balyoz", "Askeri Casusluk" olarak bilinen davalard

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı, "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" diyerek tepki gösteren Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında korgeneralliğe yükseldi. Ayrıca kamuoyunda "Balyoz", "Askeri Casusluk" olarak bilinen davalardan beraat eden bazı subaylar da bir üst rütbeye terfi etti.

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Terfi eden isimlerin arasında Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Aksakallı da yer aldı. FETÖ'nün darbe girişimi sırasında bir televizyon kanalında, "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" diyerek tepki gösteren Aksakallı, koruma astsubayı Ömer Halisdemir'e darbe yanlısı askerlerin karargaha girmelerine engel olunması emrini vermişti. Halisdemir de bu emir doğrultusunda darbe girişimine katılan Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurmuş ve Terzi'nin yanındaki askerlerce şehit edilmişti. Darbenin gidişatını değiştirdiği belirtilen Aksakallı, YAŞ kararları kapsamında tümgenerallikten korgeneralliğe terfi ettirildi.

Kamuoyunda FETÖ üyeleri tarafından şehit edilen bir askerin cenazesinde, "Türk askeri katil olmaz. Onlar Türk askeri değil katiller" diye gösterdiği tepkiyle bilinen 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş da korgeneral oldu.

- Beraat edenlere terfi

"Balyoz" ve "Askeri Casusluk" gibi davalardan aldıkları cezaların ardından beraat eden bazı subaylar da bir üst rütbeye terfi ettirildi.

İzmir'deki "Askeri Casusluk" davasında tutuksuz yargılandıktan sonra beraat eden Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu koramiralliğe yükseldi.

Balyoz davasından aldıkları 16 yıl hapis cezası bozularak beraat eden Piyade Kurmay Albay Barbaros Kasar, Topçu Kurmay Albay Bahtiyar Ersay ile Topçu Kurmay Albay Sırrı Yılmaz da tuğgeneralliğe yükselen isimler arasında yer aldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığında da "İstanbul'daki Askeri Casusluk" davasında üç yıl hapis yattıktan sonra tahliye olan ve sonrasında da beraat eden Deniz Kurmay Albay Yankı Bağcıoğlu ile "Balyoz" davası kapsamında üç yıl cezaevinde kalan ve yeniden yargılama sonucu beraat eden Deniz Kurmay Albay Önder Çelebi ile yine aynı dava kapsamında 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden yargılama sonucu beraat eden Kurmay Albay Bülent Olcay da tuğamiral oldu.

- Küçükakyüz orgeneral oldu

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününden, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile rehin alınan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Hasan Küçükakyüz, orgeneralliğe terfi ettirildi.

Orgeneral Küçükakyüz, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına getirildi. Korgeneral Mehmet Şanver'in ise görev süresi bir yıl uzatıldı.

Ayrıca Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü de görev süresi bir yıl uzatılan generaller arasında yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :