YTÜ Yıldız Savaşları Robot Yarışması

YTÜ Yıldız Savaşları Robot Yarışması

Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik Otomasyon Kulübü'nün düzenlediği yarışma iki gün sürecek

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Robotik Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenen "Yıldız Savaşları Robot Yarışması" başladı.

YTÜ Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki yarışma için Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversite ve liselerden 692 robotun kaydı yapıldı. 

Yarışmaya katılan ekipler, iki gün sürecek etkinliğin ilk gününde, çizgi izleyen, sumo, mini sumo ve yıldız savaşları kategorilerinde dereceye girmek için çaba gösterdi.

Etkinlik koordinatörü Göktan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisini düzenledikleri etkinliğin Türkiye'deki diğer üniversitelerde yıllardır yapıldığını belirterek, "Bu açığı fark ederek biz de geçen yıl böyle bir yarışma düzenleme kararı aldık" dedi. 

 Ağırlıklı olarak lise ve üniversitelerin ilgi gösterdiği etkinliğe 7'den 70'e herkesin katılabileceğini aktaran Özcan, çok sayıda başvuru yapılmasının kendileri için gurur verici olduğunu kaydetti.

Özcan, şöyle devam etti:

"Bu yıl 80 farklı gruptan 692 robot kaydı aldık. Amacımız, ülkemizdeki yazılım ve robotik bilimini bir adım öteye taşımaktır. Çizgi izleyen, sumo, mini sumo kategorilerinde robotik bilimine giriş ve temel seviyedeki robotlar yarışıyor. Özel kategorimiz olan yıldız savaşları kategorisinde ise daha çok savunma sanayisine yönelik robotlar var. Biz bu kategoriyi ülkemize getirerek bir kıvılcım yaratmaya çalıştık. İlerleyen aşamalarda bu robotları geliştirebilirsek robotik orduya geçebiliriz. Burada bunun temellerini atmaya çalışıyoruz."

Yıldız savaşları kategorisinde geçen yıl "Alpagu" isimli robotla birincilik alan Özel Ankara Sanayi Odası Teknik Lisesi, bu yıl yarışmaya iki farklı robotla katıldı.

Okulun Endüstriyel Otomasyon Bölümü Öğretmeni Mehmet Özgür Yılmaz, yarışmaya katılma amaçlarının, öğrencilerin sosyal bir şekilde meslekleri hakkında daha bilinçli yetişmelerini sağlamak olduğunu vurguladı. Yılmaz, robotları geliştirirken öğrencilere destek olduklarını ama onları işin içine katarak mesleki bilgilerini ve tasarım becerilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Yıldız savaşları kategorisinde yarışacak robotlarının iddialı olduğunu söyleyen Özcan, "Robotlarımız çok güçlü. Güçlü olmasının imkanlarımızla da alakası var. Teknik bir okul olduğumuz için teçhizatlarımız kuvvetli. Bu imkanlarla çok rahat çalışabiliyoruz. Geçen yıl birinci olan robotumuzu daha da geliştirerek farklı bir robot tasarladık. Derece yapacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Yarışma, yarın yapılacak 5 farklı kategorideki yarışların ardından kategorilerinde ilk 3'e girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı