Yöresel ürünler Antalya'da görücüye çıkacak

Yöresel ürünler Antalya'da görücüye çıkacak

Antalya Ticaret Borsası tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı, 26 Ekim'de ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde açılacak - ATB Başkanı Çandır: - "116 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı ve 200 firmanın katılacağı fuarda, 70 ilin yöresel ürünle

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 26 Ekim'de ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde kapılarını açacak.

ATB Başkanı Ali Çandır, düzenlediği basın toplantısında YÖREX ile ilgili bilgi verdi.

116 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı ve 200 firmanın katılacağı fuarda, 70 ilin yöresel ürünlerinin yer alacağını söyledi.

Yaklaşık 12 bin yıllık tarihiyle Anadolu topraklarının eşsiz bir medeniyet hamuruna sahip olduğunu ifade eden Çandır, "Bir Anadolu aşığı olan Ali Canip'in dediği gibi, 'Anadolu, doğunun en batısıdır ve batının da en doğusu.' Yani doğu da biziz batı da biziz. İyonya, Lidya, Pamfilya, Frigya, Hitit de biziz, Selçuklu, Osmanlı da biziz. Yüzlerce, binlerce ürün, alışkanlık, gelenek, kültür ve damak tadı da geçmişimizin bize armağanıdır." dedi.

YÖREX fikrinin tarihe, ataya ve geçmişe sahip çıkma ruhuyla şekillendiğini dile getiren Çandır, bir yörenin öz sermayesi olan yöresel ürünlerin, ünlerini ait oldukları bölgedeki doğal kaynaklarla insan becerisinin birleşimine borçlu olduğunu söyledi.

Yörelerinde önemli bir ekonomik kaynak olan bu ürünlerin, tüketiciler için benzerlerine göre tercih edilen ürünler olduğunu ifade eden Çandır, halihazırda tüketici bilincinde böyle bir yere sahip olan bu ürünlerin ekonomik değerini ön plana çıkarmak ve yerel kalkınmanın anahtarı olduğuna dair farkındalığını yaratmak için 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrası Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde YÖREX'in hayata geçirildiğini anlattı.

- Anadolu'nun ürün zenginliği tanıtılacak

Çandır, YÖREX ile Anadolu'nun 12 bin yıldır ürettiği el emeği göz nuru ürünleri, yöre insanlarının örf, adet, gelenek ve kültürlerini, öncelikli olarak gençlere tanıtmanın ve yöresinden ayrı kalmış Anadolu insanının bir nebze de olsa özlem gidermesine vesile olmanın amaçlandığını belirtti. Çandır, şöyle devam etti:

"Anadolu'nun zengin topraklarında, Anadolu insanının ruhunu, benliğini, becerisini ortaya koyarak var ettiği yöresel ürünler, bu toprakların gerçek zenginliğidir, bu zenginliği ekonomiye kazandırmak ise bizim boynumuzun borcudur. Bu kapsamda YÖREX'in sadece bir fuar organizasyonu olmadığını belirtmek isterim. YÖREX, yöresel ürünlerimizin varlığını koruyup geliştirmeyi, yöresel ürün üreticilerinin ekonomik gelişimlerine yardımcı olmayı, yöresel ürünleri koruma altına alan coğrafi işaret tesciliyle hukuki düzenlemelerin yaygınlaşmasını, yerel kalkınmayı, kadın istihdamını, kırdan kente göçü engellemeyi, genç nüfusun yerel ve yöresel ürünleri unutmamasını hedeflemektedir. Ülkemizde bugün itibariyle coğrafi işaret tescili almış 189 ürün bulunuyor. Tescil için başvuru süreci başlatılan ürün sayısı ise 259. Oysa Anadolu'da binlerce yıllık kültürel birikimin mirası olarak günümüze kalan yaklaşık 2 bin 500'ün üzerinde yöresel ürün var. Bu ürünler, yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan hem de kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran değerli mirasımızdır."

Dünyada yöresel ürünlerin 100 milyar avronun üzerinde bir ticari değer taşıdığını belirten Çandır, Türkiye'de de yöresel ürün ihracatıyla yıllık yaklaşık 10 milyar lira düzeyinde gelir elde edilebileceğine işaret etti.

- "Yöresel ürünleri sanal ortama taşımayı düşünüyoruz"

Yöresel ürünlerin değer kazanmasını sağlamak için YÖREX'e katılan firmaların, odaların ve borsaların satılabilir konuma gelmiş ürünlerini sanal ortama taşımayı düşündüklerini de dile getiren Çandır, "Türkiye'nin her tarafındaki yöresel ürünleri YÖREX web sitesi üzerinden satın alınabilecek. Sitede üretici ile tüketici buluşacak. Şimdi bu sitenin yazılım çalışmaları yapılıyor." diye konuştu.

26 Ekim 2016 tarihinde ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde açılacak YÖREX, 30 Ekim'de sona erecek.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :