Yöresel tatlar ramazan sofralarını süslüyor

Yöresel tatlar ramazan sofralarını süslüyor

Türkiye'nin mutfağıyla ünlü kentlerinden Şanlıurfa, lezzet yelpazesiyle iftar ve sahir sofralarını renklendiriyor- Çiğ köfte, lahmacun ve patlıcanlı kebap gibi yöresel yemeklerin yapıldığı kentte, "şıllık" ve "küncülü akit" gibi tatlılar, ağızları tatland

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Zengin mutfağıyla ünü ülke dışına taşan ve UNESCO'nun "dünya gastronomi şehri" adayı olan Şanlıurfa'da, ramazan dolayısıyla sofralar daha çok geleneksel yemeklerle donatılıyor.

Misafirperverliğiyle bilinen yöre halkı, damak zevkinin en güzel örneklerini bereket ayı olarak bilinen ramazanda da konuklarıyla paylaşıyor.

Daha çok et ağırlıklı yemeklerin tercih edildiği kentte, geçmişi Hazreti İbrahim'e kadar dayandığı rivayet edilen çiğ köfte, bu ayda da sofraların vazgeçilmez tatlarının başında geliyor. Bulgur, kırmızı et, pul biber (isot), bol baharat, sarımsak, soğan ve yeşilliklerin yoğrulmasıyla hazırlanan çiğ köfte, marul, salatalık ve semiz otu ile tüketiliyor.

Et, pancar, nohut, bulgur ve çeşitli sebzelerin yoğrulmasıyla hazırlanan ve üzerine ilave edilen sarımsaklı yoğurtla servis edilen "borani", özel günlerde konuklara ikram edilen en önemli yemeklerden biri. Şanlıurfa'nın en önemli lezzetleri arasında yer alan ciğer kebabı ise ramazanda çok tüketilen yemeklerin başında geliyor.

İftarın yanı sıra sahurda da tercih edilen ciğer kebabı, bol soğan, salata ve ayran ile servis ediliyor. Kentte lahmacun, içli köfte ve diğer kebaplar da sofralarda yer buluyor.

- Meyan şerbeti serinletiyor

"Peygamberler şehrinde" sıcak yaz günlerinde serinlemek amacıyla tüketilen meyan şerbeti de iftar sofralarının olmazsa olmazlarından. Birçok hastalığa iyi geldiği de belirtilen ve özellikle böbrek rahatsızlığı olanların şifa niyetine tükettiği meyan şerbeti, bunaltıcı sıcaklarda bölge insanının tercih ettiği en önemli içecekler arasında yer alıyor.

Yemeklerin yanında ikram edilen ve sebzelerin ezilmesiyle hazırlanan "bostana" salatası, buğday, pirinç ve ayranın karışımıyla elde edilen "lebeni" ile cacık da iftar sofralarının kabul gören yiyeceklerinden. İftarda yemeklerin ardından ayrıca konuklara cevizli "şıllık tatlısı" veya "küncülü akit" ikram ediliyor. Söz konusu tatlılar hafif olduklarından uzmanlarca da öneriliyor.

Menengiç kahvesi ve mırra da yöre halkının sevdiği lezzetler arasında bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı