• BIST 82.779
  • Altın 146,779
  • Dolar 3,7701
  • Euro 4,0274
  • Konya -5 °C
  • Milyonlara müjde! TBMM'den geçti
  • Erdoğan FETÖ'nün itirafçı oyununu açıkladı!
  • Himmet toplantısı 'havuz' himmet parası 'tereyağı'
  • Milyonlara müjde! TBMM'den geçti
  • Erdoğan FETÖ'nün itirafçı oyununu açıkladı!
  • Himmet toplantısı 'havuz' himmet parası 'tereyağı'

Yolculuk Yaparken Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ayşe Duran

Uzun mesafeli yolculuk esnasında sürücülerin kesinlikle uykusuz yola çıkmamaları ve sık sık mola vererek dinlenmeleri önemlidir.

 

Mola verilen zamanlarda derin oksijen havası teneffüs edilmeli ve mutlaka kısa yürüyüşler yapılmalı, kan dolaşımının hızlanması ve konsantrasyonun odaklı olması için hareketlilik sağlanmalıdır.

 

Uzun uçak yolculuklarında ara sıra ayağa kalkıp dolaşılması, yolculuk sırasında çeşitli el, boyun ve ayak hareketlerinin yapılması önemlidir.

 

Sürücüler uzun süre aç kalmaları durumunda dikkatleri daha çabuk dağılıp, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sağlık sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Aynı zamanda ağır bir öğünün ardından kan şekerinde oluşabilecek hızlı yükselme ile birlikte de aynı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu nedenle sürücülerin yolculuğu çıkmadan önce glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri, ağır ve hamur işi besinlerden uzak durmaları ve daha az ve sık öğünler şeklinde beslenmelerini öneririm.

 

Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kuru üzüm, erik, yaban mersini kurusu ya da A ve C vitaminlerinden zengin ve evde hazırlanarak paketlenmiş taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

 

Yolculuklarda sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve gıda zehirlenmelerine maruz kalınmaması için yemek yeme amaçlı güvenilir yerlerin tercih edilmesi ve açıkta satılan yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Mümkünse yolculuk sırasında evde hazırlanarak paketlenen yiyeceklerin tüketimi tercih edilmelidir.

 

Yolculuk sırasında dinlenme tesislerinde tüketim sıklığı az olan bazı gıdaların son kullanma tarihleri ile Tarım ve Köy işleri Bakanlığından izinli olup olmadığına dikkat edilmesi de önemlidir.

 

Yemek yenilen yerlerin, kullanılan tabak, çatal, kaşık vb. nin temiz olmasına özen gösterilmeli, dinlenme yerlerinde mutlaka yemek yenilecek ise tavuk, balık gibi et yemekleri yerine pişmiş sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Sıvı alımı amacıyla her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında aşırı kahve, çay tüketiminden kaçınılmalı, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

 

Örnek yolculuk menüsü:

 

Kahvaltı

1 paket sade form bisküvi yanına 1 kutu süt, 1 tam ceviz içi, 10 adet çiğ badem

 

Aralarda acıktıkça: 1 avuç içi tuzsuz leblebi ( reflü, gastrit gibi rahatsızlık yoksa acı leblebi tercih edin) yanına 1 avuç içi kadar yaban mersini kurusu

Öğle

Evde hazırlanmış; tam buğday ekmeğinden peynirli ya da ton balıklı, bol yeşillikli sandviç

1 kutu ayran

 

Arada acıkınca: 1-2 porsiyon taze meyve veya meyve kuruları

 

Akşam: ( tesiste mola)

Yarım porsiyon bol limonlu mercimek çorbası

1 veya 1,5 porsiyon tavuk şiş

Salata

2 küçük kutu ayran

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim