Yokuş’tan şarbon hastalığı önerisi

Yokuş’tan şarbon hastalığı önerisi

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Hayvan üreticilerinin yükünü hafifletecek ve halkın güvenli gıdaya ulaşmasını sağlayacak kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu

 

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Hayvan üreticilerinin yükünü hafifletecek ve halkın güvenli gıdaya ulaşmasını sağlayacak kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Yokuş 16 yıldır yanlış uygulanan Tarım ve Hayvancılık politikaları sonucunda kendi kendine yeten ülke konumundan çıktığını, hayvanı ve samanı bile ithal eden bir pozisyona düştüğünü belirterek, “Yerli üreticilerimizin yaşadığı bu zorluğun yanında ithal olarak piyasaya sunulan hayvan ve etler ile haksız bir rekabete maruz kalmıştır” şeklinde konuştu.

 

Üreticinin şarbon hastalığı olan hayvanlarının tazminat kapsamına alınması için nedenleri söyleyen Yokuş şöyle konuştu; “Hayvancılıkla uğraşan besicilerimizin birçoğu, şarbon hastalığı tazminat kapsamı dışında tutulduğu için, hayvanlarda görülen şarbon hastalığını saklamaktadır. Uzun yıllar besledikleri hayvanların hastalık tespitinden sonra imha edilmesi hayvancılıkla uğraşanları ciddi anlamda maddi zararlara uğratmaktadır. Yerli kırmızı et üretiminde şarbon hastalığı çıkan hayvanların kaçak kesimini engellemek,  insan ve hayvan sağlığını tehdit altından kurtarmak amacıyla şarbonun tazminatlı hastalıklar kapsamında kanunlaşması gerekmektedir. Sağlıklı hayvan gıdaya, sağlıklı gıda da insanlara ulaşabildikçe, sağlıklı toplum oluşacaktır. İnsan hayatının aynı zamanda hayvan sağlığının ikincil mevzuat ile değiştirilemeyecek kadar değerlidir. Kanunlar insan sağlığı ve hayvan sağlığını korumalıdır. Hastalıklarla mücadele kapsamında, halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar yetersiz kalmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda, güvenli gıdayı halka ulaştırabilmek ve halk sağlığını korumak, yerli kırmızı et üreticilerimizin zararlarının karşılanması adına ölümcül bir hastalık olan şarbonun yanı sıra Yönetmelik ile düzenlenmiş olan diğer tazminatlı hastalıkların da  Şarbon, (ruam, sığır tüberkülozu, sığır brusellozu, koyun ve keçi brusellozu, sığır vebası, Afrika at vebası, kuş gribi, kuduz, sığırların nodüler ekzantemi, şap, scrapie ve sığırların süngerimsi beyin (BSE) hastalıklarından dolayı  ) kanunlaşması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdim.”