Yoksulluk sınırı 4.bin lirayı aştı

Yoksulluk sınırı 4.bin lirayı aştı

TÜRK-İŞ’e göre Yoksulluk sınırı 4.bin lirayı aştı.

            Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat “  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.232,35 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı(yoksulluk sınırı) ise 4.014,17 TL Hesaplanan bu tutar, dört kişilik bir ailenin yaşadığı haneye aylık olarak girmesi gereken toplam gelirdir.”dedi

2014 Aralık ayı itibariyle çalışanların geçim koşulları değerlendiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat;”  TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında 2014 Aralık ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle olmuştur: Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,61 oranında artmıştır. Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 13,94’tür. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,94 olmuştur. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,08 olarak hesaplanmıştır.”dedi

            Kuşkusuz hesaplanan bu tutarın ücret düzeyi olarak değerlendirilmemesi gerekir. Ancak, özellikle kadınların istihdama katılımının son derece düşük olduğu ülkemizde, hanede çalışan sayısı sınırlıdır. Elde edilen ücret genellikle haneye giren tek gelir kaynağı olmaktadır.

          Günümüz koşullarında, insana yakışır bir geçim düzeyi gerçekleştirebilmek için haneye girmesi gereken ve fakat ülkede uygulanan düşük ücret politikası nedeniyle girmeyen bu tutar yoksulluğun boyutunu ortaya koymaktadır.

          Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre 151 TL ve yaşam maliyeti ise 491 TL artış göstermiştir. Çalışanların ağırlıklı bir kesiminin aylık gelirlerindeki artış bunun çok gerisinde kalmıştır.