Yıllık Kamu Borç Yönetimi Raporu yayımlandı

Yıllık Kamu Borç Yönetimi Raporu yayımlandı

Rapordan:- "Temel göstergeleri sağlam gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılacak olası bir BET ihracının, dünyada bir ilk niteliği taşıyacak olması sebebiyle ilgi çekebileceği değerlendirilmektedir"

ANKARA (AA) - Hazine Müsteşarlığınca, temel göstergeleri sağlam gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılacak olası bir büyümeye endeksli tahvil (BET) ihracının, dünyada bir ilk niteliği taşıyacak olması sebebiyle ilgi çekebileceğinin değerlendirildiği bildirildi.

Hazine Müsteşarlığı 2017 yılına ilişkin Yıllık Kamu Borç Yönetimi Raporu’nu yayımladı.

Kamu mali varlık ve yükümlülük yönetimine ilişkin son dönemde meydana gelen gelişmeler ile çeşitli analiz ve değerlendirmelerin yer aldığı rapora göre, BET, borç servisinin maliyetinin ve büyüklüğünün ekonomik gelişmelere göre hareket etmesini sağlayabilecek. Böylece, borç servisi ekonomik genişleme ve daralma dönemlerine paralel hareket ederek borcun çevrilmesine ilişkin kaygıları azaltıcı yönde etki yapacak.

BET’lerin yeni bir enstrüman olarak mevcut yatırımcı kitlesine sunulması durumunda, borç ödemeleri ekonomik döngülerle paralel hareket edecek bir yapıya kavuşacak olmasına karşın, yatırımcılar tarafından alınacak bu riskin ek maliyet olarak ihraççıya yansımasına ve geleneksel tahvillerin talebini azaltarak söz konusu senetlerin likiditesinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek.

Teknik sorunların halledilmesi halinde, hisse senetleri endekslerine yatırım yapanlar söz konusu enstrümana ilgi gösterebilecek. Bu enstrümanlar yatırımcıların almış olduğu riskin dağıtılmasını ya da daha yüksek risk-getiri portföylerinin elde edilmesini sağlayacak.

Uluslararası kuruluşların da destek vermesi ve aracılık etmesiyle temel göstergeleri sağlam gelişmekte olan ülkeler tarafından yapılacak olası bir BET ihracının, dünyada bir ilk niteliği taşıyacak olması sebebiyle ilgi çekebileceği değerlendirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :