Yıllardır görmediği babası için Türkiye'ye geldi

Yıllardır görmediği babası için Türkiye'ye geldi

Üç yaşındayken annesiyle babası ayrılan Ukraynalı Roksolana Dayıoğlu, 16 yıldır görmediği babasını arıyor- Babasını bulmak için Türkçe de öğrenen Dayıoğlu:- "Babam şu anda 60 yaşlarında olmalı. Herkesin yardımına ihtiyacım var. Aile her insan için hayatın

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Ukrayna'da yaşayan Roksolana Dayıoğlu, 16 yıldır görmediği babasını bulmak için Türkiye'ye geldi.

Çocukken annesi ve babası ayrılan Dayıoğlu, babasını bulmak için Türkçe öğrenmeye başladı.

Üniversite eğitimi için Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölümünü tercih eden Dayıoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nce düzenlenen Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu kapsamında İstanbul'a geldi.

Eğitim aldığı süreçte babasını da bulmak isteyen Dayıoğlu, ünlü sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit'ten bile babasını bulmak için yardım istedi.

Roksolana Dayıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adını Türkiye'de "Hürrem Sultan" olarak bilinen Ukraynalı Roksolana'dan aldığını söyledi.

Türk arkadaşlarının kendisine "Hürrem Sultan" diye hitap ettiklerini dile getiren Dayıoğlu, yıllardır Türkçe bildiği kelimelerin sadece "baba" ve "Türkiye" olduğunu ifade etti. 

 

- "Türkoloji babamı bulmak için büyük bir fırsattı"

 

Dayıoğlu, çocukluğundan beri Türkçe'ye ilgi duyduğunu aktardı. Üniversite eğitimi için Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü Türkoloji Bölümü'nü tercih ettiğini ve bu yıl üçüncü sınıfa başlayacağını dile getiren Dayıoğlu, şöyle devam etti:

"Bölümün babamı bulmak için de büyük fırsat olduğunu düşündüm. Türkçe bilmeden babamı bulmak çok zor olurdu. Türkçe öğrenmek bazı arkadaşlarım için sadece güzel bir tesadüf, bazıları için ise sadece Avrupa dilleri dışında farklı bir dil öğrenme isteğiydi. Benim için ise babası Türk olan bir kızın kendi dilini öğrenme isteği hem de babasını bulabilmesi için büyük bir fırsattı."

 

- "Herkesin yardımına ihtiyacım var"

 

Dayıoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nce düzenlenen Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu kapsamında İstanbul'a geldiğini ve bu süreçte babasını bulmayı umut ettiğini belirten Dayıoğlu, şunları anlattı:

"Annem hep babamla ilgili iyi şeyler anlattı. Bende babamla küçükken çekilen bir fotoğrafım da var. Babam Nevşehirli. Facebook'ta iki yıl önce babamı buldum ancak mesajlarıma cevap alamadım. Babam şu anda 60 yaşlarında olmalı. Bir amcam ve halam varmış. Herkesin yardımına ihtiyacım var. Aile her insan için hayatının çok önemli bir parçası. Babam ve akrabalarımla tanışmak istiyorum."

Dayıoğlu, babasını bulmak için ünlü sanatçı Hülya Koçyiğit'ten de yardım istediğini ve kendisinin de "İnşallah hep birlikte babanı bulacağız" dediğini söyledi.

 

- "Türkiye çok güzel"

 

Dayıoğlu, ilk yurt dışı deneyiminin Türkiye olduğunu ifade etti.

Çok iyi, yardımsever ev misafirperver insanlarla karşılaştığı aktaran Dayıoğlu, "İstanbul'a gelinceye kadar hiç deniz görmemiştim. Denizi ilk defa Büyükada'ya giderken gördüm. Büyükada'da faytona binmeyi, Eminönü'nde balık ekmek yemeyi çok sevdim" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı