Yıldız Teknopark'tan organ nakli çalışmaları

Yıldız Teknopark'tan organ nakli çalışmaları

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknopark içinde faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla, hasta kişinin kök...

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknopark içinde faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla, hasta kişinin kök hücresini, laboratuvar ortamında çoğaltarak, yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp 3 boyutlu bir şekilde çalışabilen bir organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün hale gelecek.

Yıldız Teknopark'tan yapılan açıklamaya göre, Kuluçka Merkezi içinde KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Programı’ndan hibe alarak 2017’de kurulan AxolotlBio, geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla işlevini gerçekleştiremeyen organları yeniden basacak. Bu sayede, kişinin kök hücresini, özel laboratuvar ortamında çoğaltarak, yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp katmanlı bir şekilde organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün hale gelecek.

Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, organ nakli bekleyen insan sayısının günden güne artmasına rağmen, bağışçı sayısının aynı oranda artmadığını, buna, bağışçının verdiği organın çeşitli sorunlar nedeniyle bağışlanan kişiye uyumsuz olması ihtimali de eklenince ortaya uzun yıllar uygun organ için sıra beklemek gibi vahim bir durumun çıktığını belirtti.

Güner, "Bu projenin, işlevini kaybetmiş organ problemi yaşayanların umudu olacağına inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

AxolotlBio Kurucu Ortağı Can Garipoğlu da projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade ederek, "Globalde yer alan 3 boyutlu biyo baskı cihazlarının çoğunun kolay kullanılabilir olmaması, yalnızca operatör aracılığı ile kullanılmaya imkan tanıması, yüksek maliyete sahip olması, çok farklı fiziksel ve kimyasal özellikteki ürünleri basabilme noktasında kolay revize edilememesi gibi sorunları bulunuyor. Bizim cihazımız ise kolay kullanımlı, geliştirmeye açık, geniş bir aralıkta materyal basımına imkan tanıması ve maliyet avantajı itibarıyla fark yaratıyor." değerlendirmesini yaptı.

Garipoğlu, rejeneratif tıp, doku mühendisliği, moleküler biyoloji, genetik, kanser araştırmaları, yapay organ çalışmaları ile eczacılık alanlarında faaliyet gösteren akademisyenler ve ilaç sanayisine çözüm sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Projemiz sayesinde orta vadede sık yaşanan organ uyuşmazlığı sorununun önüne geçecek çalışmaların hızlanmasını sağlayacağız. Bu projemizle, 2018’de Harvard, MIT, PennState gibi üniversitelerle iş ortaklığı gerçekleştirmek istiyor ve yıl bitmeden 2 milyon liralık bir satış hacmi öngörüyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde de başta MENA Bölgesi (Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri) ve ABD olmak üzere globale hızla açılıp pazarı domine etme gibi bir hedefimiz var. Aynı zamanda ilaç, kozmetik ve dental sektörüne yönelik, 3 boyutlu biyo basım cihazı ile basılan, yüksek katma değerli, globalde öncü olacak inovatif ürünler geliştirme çalışmalarımıza da devam ediyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :