"Yıldız Arşivlerinden Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi" sergisi

"Yıldız Arşivlerinden Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi" sergisi

Meclis Başkanı Kahraman:- "Fransız Akademisi'nde Ermeni asıllı Albert Vardar ona 'Kızıl Sultan' dedi. Oysa Sultan Abdülhamid'in 33 senelik döneminde idam edilen kişi sayısı 5 idi ve hepsi adilce ölümlerdi. Kan dökmeyen, sulh seven çok kibar bir insandı"-

ANKARA (AA) - TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Yıldız Arşivlerinden Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi" fotograf sergisinin açılışında, "Fransız Akademisi'nde Ermeni asıllı Albert Vardar ona 'Kızıl Sultan' dedi. Oysa Sultan Abdülhamid'in 33 senelik döneminde idam edilen kişi sayısı 5 idi ve hepsi adilce ölümlerdi. Kan dökmeyen, sulh seven çok kibar bir insandı." dedi.

TBMM Başkanı Kahraman, TBMM Mustafa Necati Kültür Evi'nde düzenlenen "Yıldız Arşivlerinden Sultan II. Abdülhamid Han ve Dönemi" fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

Kahraman, burada yaptığı konuşmada Sultan 2. Abdülhamid Han'ın hatırlanması ve hatırlatılması gereken örnek bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, doğumunun 174. yılında yine TBMM Milli Saraylar tarafından düzenlenen "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"nda da anıldığını ifade etti.

İsmail Kahraman," Milletler, devletler, tarihi şahsiyetlerin iz bırakanları doğumlarında anarlar, 'İyi ki doğmuştu' derler, vefatlarda anmazlar." diye konuştu.

9 yıllık "Hazin" bir sürgün dönemi geçiren Sultan 2. Abdülhamid Han'ın değerli bir devlet adamı olduğunu belirten Kahraman, "Biz o noktada bir görev ifa ettiğimize inanıyoruz." dedi.

Kahraman, Abdülhamid Han'a benzer şekilde tarihin örnek şahsiyetlerinin ele alınacağını ifade ederek, şunları aktardı:

"İnsanlar mazilerine, dedelerine, hep iyi yönleriyle bakar kötü görmezler. Bir dönem sistem değişikliği yönünden olmuş olabilir ama şimdi bizim, yerleşmiş bir demokratik Cumhuriyetimiz var. Yeniden bir saltanat mevzu bahis değil ve günümüzün sistemi içerisinde Türkiye'de çok daha ötelere gidecek bu sistemin değişmesi mümkün değil, kimse değiştiremez. İşte 15 Temmuz bunun bir diğer ispatı idi."

2. Abdülhamid'in tahtta kaldığı 33 yılın sulh ve sükunet dönemi olduğunu ve bu dönemde enflasyon yaşanmadığını, halkın huzurlu olduğunu, ekonominin düzeldiğini, komşularla ilişkilerin de gayet iyi seyrettiğini anlatan Kahraman, "Bir zamanlar 'kötü' diye vasıflandırılmak istendi. Fransız Akademi'sinde Ermeni asıllı Albert Vardar ona 'Kızıl Sultan' dedi. Oysa 33 senelik döneminde idam edilen kişi sayısı 5 kişiydi ve hepsi adilce ölümlerdi. Kan dökmeyen, sulh seven çok kibar bir insandı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kimseyi oturarak karşılamazdı"

2. Abdülhamid'in, kibar, edebiyat ve musiki düşkünü, bir sanatsever olduğunu aktaran Kahraman, şunları söyledi:

"Hiç kimseyi oturarak karşılamaz, yabancı elçiler geldiğinde elinde bir toz bezi 'Kitapları temizliyorum.' diyerek ayakta, yani 'Onun için ayağa kalktı' denmesin diye böyle davranırdı. Kendi çocuklarına da 'siz' diye hitap eden fevkalade kibar bir insan, edebiyata düşkün, musikiye düşkün, Batı'da çıkan bir kitabı derhal tercüme ettirir, bir operayı yıldaki salonda sergilettirir yani örnek bir şahsiyetti. Ağzına hiç içki koymamış, mazbut bir hayat yaşayan düzenli yaşamış bir insandı. Böyle bir şahsiyete sahibiz, niye tanımayalım? Kökü olmayan ağacın meyve vermesinin mümkün değil."

4 Aralık tarihine kadar gezilebilecek serginin açılışında TBMM Başkanı Kahraman'a, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Erbay ve davetliler de eşlik etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :