Yıldırım-Filip-Vlah ortak basın toplantısı

Yıldırım-Filip-Vlah ortak basın toplantısı

Moldova Başbakanı Filip:- “Moldova hükümeti, doğrudan yatırımların yanında Gökoğuz Özerk Yeri’nin altyapısını geliştirmek için dışarıdan destek almaya hazır"- Gökoğuz Özerk Yeri Başkanı Vlah:-“Gökoğuz Yeri, özerklik kazandığından bu yana Türkiye’den deste

KOMRAT (AA) - Moldova Başbakanı Pavel Filip, Moldova hükümetinin, doğrudan yatırımların yanında Gökoğuz Özerk Yeri’nin altyapısını geliştirmek için dışarıdan destek almaya hazır olduğunu bildirdi.

Resmi ziyaret için Moldova'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Moldova Başbakanı Filip ve Gökoğuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Filip, iki ülke arasında 25 yıllık diplomatik ilişkilerde ilk kez Türkiye'den başbakanlık düzeyinde bir ziyaret yapıldığına dikkati çekti.

Filip, ziyaret sırasında Gökoğuz Özerk Yeri’nin başkenti Komrat’ta yapılan ve yapılacak projeler hakkında da görüştüklerini kaydetti.

Moldova hükümetinin Gökoğuz Özerk Yeri’nde yaşayanların karşı karşıya kaldığı sorunları çözmek için açık ve pragmatik tutum sergilemeye hazır olduğunu vurgulayan Filip, bölgeye yatırım çekme konusunda da açık olduklarını söyledi.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) sağlık, eğitim ve çevre konularında Gökoğuz Özerk Yeri’nde üstlendiği projelere değinen Filip, “Moldova hükümeti, doğrudan yatırımların yanında Gökoğuz Özerk Yeri’nin altyapısını geliştirmek için dışarıdan destek almaya da hazırdır. Bunun bir örneği de mayıs ayında Gökoğuz Özerk Yeri’nde başlatılan tarım alanlarının geliştirilmesi projesidir. Bu bir örnek teşkil etmektedir.” diye konuştu.

Filip, Türkiye’nin Gökoğuz Yeri halkının Moldova toplumuna entegrasyonunu teşvik ettiğini dile getirerek, katkıları için Başbakan Yıldırım’a teşekkür etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Filip, Moldova hükümeti ile bölgesel yönetim arasında sorunların olduğunu ancak bu sorunların sadece Gökoğuz Yeri’nde değil, tüm ülke çapında yaşandığını belirtti. Filip, “Hükümetimizin en büyük çabası Moldova’yı yatırımlar için çekici bir ülke haline getirmektir.” dedi.

- "Biz aynı dili konuşuyoruz ve duygularımız aynı"

Gökoğuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah da Başbakan Yıldırım'ın bölgeyi ziyaret etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Gökoğuzları desteklediğini hatırlatan Vlah, “Gökoğuz Yeri, özerklik kazandığından bu yana Türkiye’den destek görüyor. Biz aynı dili konuşuyoruz ve duygularımız aynı. Gökoğuz halkı bunu çok iyi biliyor.” diye konuştu.

Gökoğuz Yeri’nin sorunlarının çözülmesi hususunda Türkiye ile birlikte beraber proje yapmaya devam edeceklerini ifade eden Vlah, “Türkiye’nin bölgemize yardımlarını biliyoruz. Ancak bölgeye yeni istihdam alanları açılması ve yatırım yapılması gerekiyor. İnsanlarımızın topraklarından ayrılmaması için iş bulup çalışması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İrina Vlah, Gökoğuz halkının anadilini unutmaması ve Moldova dilini konuşması için projeler yapılması gerektiğine dikkati çekerek bu yönde strateji belirlenmesinin önemini vurguladı.

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gökoğuz Özerk Yeri’nde yaşayan Oğuz boyuna mensup halka Gökoğuz adı veriliyor. Moldova parlamentosunun 1994’te Gökoğuzlara özerklik tanıyan yeni bir anayasayı kabul etmesiyle Gökoğuz Yeri’nin özerkliği, Moldova hükümeti tarafından resmen tanınmıştı. 200 bine yakın nüfusa sahip Gökoğuz Özerk Yeri’nde tüm etkinlikler Gökoğuz dilinde yapılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :