Yıldırım, engellilerle bir araya geldi

Yıldırım, engellilerle bir araya geldi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım:- "Şubat'ta engellilerden bin 500 öğretmen atayacağız"- "Engelli kardeşlerimizin 'tek kalem engelli' diye ayrımını da bırakacağız. Her engelli gruba ayrı ayrı yoğunlaşacağız. Kimisi zihinsel, kimisi fiziksel, ki

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 2017'nin Şubat ayında engellilerden bin 500 öğretmen atayacaklarını bildirdi.

Yıldırım, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, engelli vatandaşlarla bir araya geldi.

Dünyada 3 Aralık'ın Engelliler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla otizmle ilgili bir etkinlik yaptıklarını ve Otizm Eylem Planı'nı kamuoyuna açıkladıklarını belirtti.

Yıldırım, bugün de AK Parti'nin, kurulduğu günden bu yana "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesine uygun olarak başlatılan Engelli Koordinasyon Merkezi'nin (EKM) etkinliğinde, engellilerle bir arada olduklarını dile getirerek, "Engelli engelsiz, biz birlikte Türkiye'yiz. Engel aslında zihinlerde. Zihinlerdeki engeli ortadan kaldırırsak, diğer engellerin önemi kalmaz. Hiç kimse bugün 'Ben engelli değilim' diye böbürlenmesin. Buradan çıktığında Allah göstermesin bir kazayla engelli hale gelebiliriz. Onun için herkesin karşılaşabileceği bir durumdur." dedi.

Engelli olmanın bir eksiklik gibi görülmemesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ben hatırlıyorum, 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde İDO'da genel müdürdüm, bir yabancı misafir geldi, 'Ne güzel, sizin memlekette hiç engelli yok, çok etkilendim.' dedi. Ama o şunu bilmiyordu, engelliler vardı ama engelliler sokakta yoktu. Engelliler kendini ifade edemiyordu. Ama AK Parti iktidarıyla beraber, engellileri aşağılayan kanunlardaki 'çürük, sakat, özürlü' laflarını çıkararak işe başladık. Ve engellilerin tamamını kapsayan, kucaklayan yeni bir yasal düzenleme yaptık ve birçok hizmeti engellilerimizin topluma, iş hayatına kazandırılması, kabiliyetlerinin, uzmanlıklarının ortaya çıkarılması için çok köklü çalışmalar yaptık. Allah'a şükür bugün Türkiye genelinde 481 bin evde bakım hizmeti, ayrıca kamuda da 150 bin engelli çalışıyor, özel sektörü saymıyorum. Özel sektörde de mecburiyet var, belirli bir sayıyı aştıktan sonra bir miktar da engelli çalıştırmak gibi bir yükümlülük var."

Yıldırım, sosyal devlet olmanın, insanı her şeyin merkezine koymanın anlamının engelli, engelsiz vatandaşların dertleriyle dertlenmek, sorunların çözümü için gayret göstermek olduğunu belirterek, AK Parti'nin bu farkındalığı daha partinin kurulduğu günlerde ortaya koyduğunu ve merkezi harekete geçirdiğini anlattı.

Bu anlayışın, devletin bütün kurumlarında, kademelerinde yaygınlaştırılarak, engellilerin her yede hayatın içinde olması için gereken kararların alındığını ve uygulamalara geçildiğini ifade eden Yıldırım, bununla yetinmeyeceklerini, çalışmaları daha da artırarak devam edeceklerini söyledi.

- "Birlikte Türkiye'yiz"

Başbakan Yıldırım, "Engelli kardeşlerimizin 'tek kalem engelli' diye ayrımını da bırakacağız. Her engelli gruba ayrı ayrı yoğunlaşacağız. Kimisi zihinsel, kimisi fiziksel, kimisi efendim otizm, görme, işitme engelli. Tüm bu engel türlerinin ayrı ayrı ele alınması ve buna göre çözümler üretilmesi yönünde de bir yandan partimiz ilgili birimleri, bir yandan da hükümetimiz, bütün sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ne çözüm, ne proje gerekiyorsa bütün bunları hayata geçirmenin gayretini göstereceğiz." diye konuştu.

Bu programı düzenleyenlere teşekkür eden Yıldırım, Ankara İl teşkilatının, ilçelerin Engelli Koordinasyon Merkezi başkanlarının bu etkinlikte büyük rol oynadığını belirterek AK Parti teşkilatlarında engelli, engelsiz ayrımının olmadığını kaydetti.

Sadece ilçe yönetimlerinde değil, mahalle başkanları arasında da engellilerin olduğunu belirten Yıldırım, "Bunlar birbirimizle kaynaşmayı, kucaklaşmayı, birbirimizi sevmeyi gerektiren şeyler. Biz, engelli, engelsiz, yaşlı, genç, kadın, erkek birlikte Türkiye'yiz. Biriz, beraberiz birlikte Türkiye'yiz. Bundan da gurur duyuyorum." dedi.

Yıldırım'ın konuşmasının ardından engelli Senem Ünal, kendi yazdığı "Kalemin Ucundaki Yaşam" kitabından "Karınca" şiirini okudu. Ünal, şiirini tamamladıktan sonra Başbakan Yıldırım'a kitabını hediye etti. Etkinlikte, Yıldırım'a, kendi resminin ve bir hadisin bulunduğu tablo da takdim edildi.

-"Nöbet sırası bana geldi, buradayım"

Etkinlik kapsamında, Engelli Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret eden Yıldırım, burayı arayan Fatih Tombul isimli, engelli bir öğretmen adayıyla konuştu. Başbakan Yıldırım'ın sesini duyan Tombul'un şaşırması üzerine Yıldırım, "Vardiyeli çalışıyoruz, şimdi nöbet sırası bana geldi, buradayım." diye espri yaptı.

Tombul'un "Engelli öğretmen atamalarını" sorduğu Yıldırım, "Az kaldı, Şubat'ta engellilerden bin 500 öğretmen atayacağız." yanıtını verdi. Tombul'un "Arkadaşlarıma haber veriyorum." demesi üzerine Yıldırım, "Arkadaşlarına duyurabilirsin." karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarını ileten Tombul, Yıldırım'a "kendisini ziyaret edip, edemeyeceğini" sordu. Yıldırım da ziyaret edebileceğini söyledi.

Tombul'un, Kahramanmaraş'tan aradığını söylemesi üzerine Başbakan Yıldırım, bu ayın 18'inde Kahramanmaraş'ta olacaklarını, orada görüşebileceklerini ifade etti.

- "2001'de yola çıktık"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da Engelli Koordinasyon Merkezi'nin 2001'de "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesiyle yola çıktığını belirtti.

Merkezin, 81 ilde ve ilçelerde engellilerin başvurularını, sorun ve taleplerini aldığını ifade eden Çalık, bunları ilgili yerlere ilettiklerini, çözüm aradıklarını söyledi.

Çalık, "engelsiz Türkiye" için verdiği destek ve "yıldırım hızıyla" bulduğu çözümlerden dolayı Başbakan Yıldırım'a teşekkürlerini iletti.

Etkinliğe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile bazı AK Parti'li milletvekilleri de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :