Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı

Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı

Başbakan Yıldırım: (3)- "Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız yani mali disiplin var olmaya devam edecek, har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, reel sektörü desteklemek amacıyla alınan tedbirlerin tamamı için bütçede yapılacak tasarrufların kullanılacağını vurgulayarak, "Mali disiplin var olmaya devam edecek, har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap, kitap yapıldı, bunların ayrıntıları çalışıldı, neyin, nereden yapılacağını biliyoruz. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda çok emin olabilirler, rahat olabilirler." dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları paylaştı.

İhracatın arttırılmasına yönelik çeşitli önlemler aldıklarını dile getiren Yıldırım, "Neydi bunlar? 2017 yılında bir önceki yıla göre yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa o, ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapacağız? Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz, Eximbank'ın sermayesi de artmış olunca ihracat destekleri de otomatik olarak artıyor. Mevcut durumda 3,7 milyar sermayesi var, bunu daha da yükseğe çıkaracağız, ihtiyaç neyse o kadar yapılacak." diye konuştu.

"Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getiriyoruz." ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerde faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exim'den karşılanmış olacak. Kredi Garanti Fonu, Hazine tarafından sağlanacak olan fona, kefalet sınırının önemli bir kısmı, ihracatçıya yüzde 100 teminat verilecek. İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak." değerlendirmesini yaptı.

Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını ve kredileri de artırmış olacaklarını belirten Yıldırım, konuyla ilgili detaylı açıklamanın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından paylaşılacağını dile getirdi. Yıldırım, "Amacımız, ihracatımızı çeşitlendirmek, ihracatımızın katma değerini artırmak ve ihracatımızın miktarını artırmak, üç amacımız var." dedi.

Başbakan Yıldırım, "Bilim, Sanayi Bakanlığımızın KOBİ'lere yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak." bilgisini paylaştı.

Başbakan Yıldırım'ın, konuyla ilgili bilgi vermesini istemesi üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "KOSGEB'e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içerisindeki kredi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 50 bin lira vereceğiz, yaklaşık 15 bin KOBİ'nin bundan faydalanmasını bekliyoruz ve biz bunun faizini ödeyeceğiz, KOSGEB'le birlikte bunun faizini biz ödeyeceğiz. İlk 12 ay ödemesiz, toplam 3 yıl geri ödemeli olacak, KOBİ'leri rahatlatmak için." dedi.

Üç yıl boyunca 50 bin liraya kadar faizsiz para vereceklerini söyleyen Yıldırım, son iki yıldaki ödemelerin ise üçer aylık ödeme takvimleriyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

Yıldırım'ın bu uygulamadan ne kadar insanın yararlanmasının beklendiğine yönelik sorusu üzerine Özlü, "15 bin KOBİ'nin faydalanmasını hesaplıyoruz ve yaklaşık 750 milyon liralık bir kaynak olacak ve bize bunun maliyeti 15 milyon lira olacak faiz olarak." karşılığını verdi.

- "Tedbirler için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız"

Başbakan Yıldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız yani mali disiplin var olmaya devam edecek, har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap, kitap yapıldı, bunların ayrıntıları çalışıldı, neyin, nereden yapılacağını biliyoruz. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda çok emin olabilirler, rahat olabilirler. Sadece tedbirleri almakla da kalmıyoruz, nasıl uygulacağını birebir takip edeceğiz, buradaki bürokratik engelleri de siyasi irade olarak ortadan kaldıracağız, bunu da ayrıca ifade etmek istiyorum."

2017 için yapısal reform uygulamalarını da takvimlendirdiklerini anlatan Yıldırım, "Yıl boyunca hangi yapısal reformları yapacağız, hangi alanda yapacağız, bunların hepsinin listesini yaptık. Bir bir hayata geçireceğiz. Bunları yaparken de tabii vatandaşlarımızla paylaşacağız, paydaşlarımızla paylaşacağız. Diyelim, çalışma hayatına yönelik bir reform yapacaksak bütün taraflarla konuşacağız, ülke gerçeklerini de dikkate alacağız, vatandaşlarımızın da beklentilerine dikkat edeceğiz, bu şekilde yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Vazgeçemeyeceğimiz iki alan, adalet ve güvenlik"

Bütün alanlardaki reformları gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, "Reformların esası devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması. Özeti bu. Vazgeçemeyeceğimiz iki tane alan var, birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek ama kendi içinde hızlı işlemesi, etkin olması için gerekli tedbirleri alacağız. Diğer alanlarda yapılacak şeyler bütün toplumu ilgilendiren konular." görüşünü paylaştı.

- "Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz"

Başbakan Yıldırım, geçen hafta imzaladığı genelgeye göre kamu bankalarının aralarında para toplarken yarış yapamayacaklarını ifade ederek, kamu paralarının genellikle kamuda tutulduğunu anımsattı.

Kamu bankalarının hem kendi aralarında hem de özel bankalarla bu konuda yarışa girdiklerini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Buna gerek yok' dedik. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilendirme, reel sektöre aktarılması da o kadar pahalı oluyor. Burada Hazine çalıştı, bir sınır geldi, yüzde 7,5'i geçmeyecek. Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz, yüzde 7,5 diyoruz. Diyoruz ki 'Sizin işiniz faizcilik değil, daha çok kar etmek değil, aldığınız paraları reel sektöre, üretime, ihracatı artıracak projelere aktarmak'. Bunu da uygulamaya soktuk, bu ne getirecek? Dolaylı olarak tabii daha düşük faizle kaynağa eriştiğiniz için bankalar verecekleri kredilerde de ona göre maliyetlerini azaltacaklar.

Geçen gün mesela iki bankamız, Ziraat ve özel bir banka, TOBB ile beraber bir kaynak oluşturdular, 500 milyon bir kaynak koydular. Faizi de KOBİ'lere vermek için 9,90'a indirdiler. Yıllık faizi ve oradan 5 milyar dolayında ilave bir kaynak oluşturdular. Ümit ederim ki bu uygulama da kamu bankalarının kullandıracakları kredilerin maliyetine aynı oranda, oranları düşürerek yansımasına sebep olacak."

(Sürecek)

Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :