Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

Yıldırım-Biden ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım: (2)- "Türkiye-ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır, bozmasına izin vermememiz gerekir"- "(Biden'ın ziyareti) Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda esasen yanlış anlaşılmaları da ortadan k

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye-ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır, bozmasına izin vermememiz gerekir." dedi.

Çankaya Köşkü'nde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, Suriye'deki durumun iç açıcı olmadığını, milyonlarca insanın Suriye'yi terk ettiğini, 500 bin Suriye vatandaşının iç savaşta hayatını kaybettiğini, memleketlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Yıldırım, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeliye kucak açtığını, onlarla ekmeğini paylaştığını ve paylaşmaya da devam edeceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Mutlaka bölgede başta ABD ve Rusya olmak üzere, Türkiye'nin de etkin katılımıyla, diğer İran ve bölge ülkelerinin de olumlu yaklaşımıyla mutlaka ve mutlaka artık daha fazla insanın hayatının kaybetmemesi için bir çözümü, ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Burada bizim iki tane hassasiyetimiz var. Bir tanesi Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Herhangi bir etnik gruba bir avantaj sağlayacak şartların oluşmasını, yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor ve bunu ulusal güvenliğimiz için çok büyük bir tehdit olarak görüyorum. Diğer yandan da bütün etnik grupların kendisinin temsil edildiğini düşündüğü, adil bir yönetim yapılaşmasının sağlanmasıdır. Bu esasla çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

- Kıbrıs sorunu

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs sorununa yönelik ABD'nin yıllardır ortaya koyduğu gayretleri bildiklerini, bunu takdir ettiklerini vurguladı.

Kıbrıs'ta çözüm şansının ilk seferinde kaçırıldığını ama bu sefer bu şansın kaçırılmamasını, özellikle Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bu şansı ıskalamamasını tavsiye ettiklerini anlatan Yıldırım, "Kıbrıs Türk tarafı her zaman yıllardan beri izolasyonlarla, ambargolarla mağdur olan taraf olarak çözümden yana olmuştur. Hep çözümü desteklemiştir, bu kez de aynı şekilde çözümü destekleyecektir. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Sonunda eğer bir anlaşma olsa bile bunun bir referanduma konu olduğunu akılda tutmamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran bir ziyaret"

"Türkiye-ABD ilişkilerini ne 15 Temmuz darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır, bozmasına izin vermememiz gerekir." diyen Yıldırım, "Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda esasen yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan yönetimi ve halkının Türk milleti ile Türkiye Cumhuriyeti yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Şahsınıza ve heyetinize ziyaretiniz için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :