Yıldırım Bayezid, Adını Taşıyan İlçede Sempozyumla Anılacak

Yıldırım Bayezid, Adını Taşıyan İlçede Sempozyumla Anılacak

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid'in gelecek nesillere daha iyi anlatılabilmesi amacıyla ekimde sempozyum düzenlenecek- Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan:- ''Osmanlı cihan devletinin mayasındaki birkaç isimden bir

BURSA (AA) - Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde ekimde ''Uluslararası Yıldırım Bayezid Han Sempozyumu'' düzenlenecek.

 Osmanlı Devleti'nin 4. padişahı Yıldırım Bayezid'i gelecek nesillere daha iyi anlatmak amacıyla gerçekleştirilecek sempozyum için Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Yıldırım Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, belediyedeki imza töreninde, bu etkinliğin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi.

Yıldırım Bayezid'in hızlı kişiliğiyle bilindiğini belirten Turan, şöyle konuştu:

''Osmanlı cihan devletinin mayasındaki birkaç isimden biri Yıldırım Bayezid'dir. 1402'de Ankara'da bir savaşla bu devlete sekte vuruldu. Ancak o kadar ihtişamlı ve sağlam bir temel atılmış ki Osmanlı Devleti, 11 yıl sonra yıkılmaktan çıkıp, tekrar ayağa kalkmış koca bir çınar olarak bütün dünyayı tutan bir hale geldi.""

- ''Vefa borcu kabul ediyoruz''

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs ise Yıldırım Bayezid döneminin yeniden anılmasını, vefa borcu kabul ettiklerini anlattı.

Bu konudaki sempozyumun müjdesini vermekten büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayan Örs, sempozyumun, konuyu yakından bilen ilim adamlarının katılımıyla düzenleneceğini bildirdi.

Örs, ''Bizi bugüne getiren tarihi süreçlerin hangi güç şartlar, mücadeleler ve fedakarlıklardan geçtiğini, bugün ulaştığımız kültür, medeniyet, sanat seviyesinin aslında nerelerde başladığını genç hafızalara, yeni kuşaklara hatırlatmış olacağız'' diye konuştu.

- ''Kadim değerlerimizi ortaya koymak adına önemli''

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de ilçedeki kültürel çeşitliliğin en büyük zenginlik olduğunu dile getirdi.

İlçenin zenginliğinin, geçmişe sahip çıkılarak perçinlenmesi gerektiğini ifade eden Edebali, şunları kaydetti:

"Onun için de bu sempozyumu gerçekleştireceğiz. İlçemize adını veren Yıldırım Bayezid adına bir sempozyum yapmak, şehrimizin ufkuyla ilgili bir hedefidir. Kadim değerlerimizi, medeniyetimizi ortaya koymak adına da önemlidir. Sempozyumun düzenlenmesi, çok değerli ilim adamlarının burada olması, tarihimizi, geçmişimizi ve ilçeye adını veren padişahla ilgili bilimsel veri ve çalışmalarla bir akademik ortam oluşturulması, çok sevindirici."

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da Yıldırım Bayezid'i gelecek kuşaklara anlatmayı amaçladıklarını ve bunun önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Daha sonra, Turan, Örs, Edebali ve Doğan, ekimde düzenlenecek sempozyuma ilişkin protokolü imzaladı.

Kaynak:Haber Kaynağı