"Yetkisiz kişilere rehberlik yaptırılmasın"

"Yetkisiz kişilere rehberlik yaptırılmasın"

TUREB Başkanı Apalı:- "Gezilerde belediyelerin hiçbir yasaya uymayan belgesiz ve yetkisiz kişileri grupların başına koymaları veya gittikleri yerlerdeki belediyelerden yetkili görevlendirmesini talep ederek yerelden belgesiz ve yetkisiz kişilere bu gezile

ANKARA (AA) - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, iç turizmde yaşanan uygulamaların rehberleri zor durumda bıraktığını belirterek "Gezilerde belediyelerin hiçbir yasaya uymayan belgesiz ve yetkisiz kişileri grupların başına koymaları veya gittikleri yerlerdeki belediyelerden yetkili görevlendirmesini talep ederek yerelden belgesiz ve yetkisiz kişilere bu gezileri yaptırmaları, bizim meslek grubumuza kamu eliyle vurulan en büyük darbedir. Yetkisiz kişilere rehberlik yaptırılmasın." dedi.

Apalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rehberliğin 2012'de çıkarılan kanunla tanımlı bir meslek halini aldıktan sonra TUREB'in de "kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşu" olarak kurulduğunu ifade ederek TUREB olarak turizmin son günlerde zor günler geçirmesinden dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.

İç ve dış turizmde, rehberlik faaliyetlerinin işin ehline teslim edilmesi gerektiğine işaret eden Apalı, kamu ve sektör el ele verdiği takdirde turizmde geçmişten daha büyük başarılara ulaşmanın mümkün olduğunu aktardı.

Turizmde çok zor bir dönemden geçildiğini anlatan Apalı, "Rehberlerimizin içinde emeklilik, kamu kurumlarında sözleşmeli çalışma, akademik kadrolarda görevli olma nedeniyle belli bir geliri olmayan büyük bir kısım sadece ve sadece hayatlarını rehberlik hizmeti sunarak kazanan rehberden oluşmaktadır ve bu kesim en büyük sıkıntıları yaşamaktadır." dedi.

2016'ya göre iç turizmde farklı uygulamaların arttığını vurgulayan Apalı, şöyle devam etti:

"İç turizmde yaşanan yasa dışı uygulamalar, kamu kurumlarının taşra teşkilatlarının bu yasa dışılığa duyarsız kalmaları da rehberleri canlarından bezdirme noktasına getirdi. Başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları, vakıflar, dernekler, sosyal kültürel amaçlı geziler düzenliyor fakat yasalarımız gereği Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yetkili bir seyahat acentesi ve belgeli rehber bulundurma zorunluluğu olmasına rağmen bu gezilerde belediyelerin hiçbir yasaya uymayan belgesiz ve yetkisiz kişileri grupların başına koymaları veya gittikleri yerlerdeki belediyelerden yetkili görevlendirmesi talep ederek yerelden belgesiz ve yetkisiz kişilere bu gezileri yaptırmaları, bizim meslek grubumuza kamu eliyle vurulan en büyük darbedir. Yetkisiz kişilere rehberlik yaptırılmasın. Biz nasıl ki 15 Temmuz'da tek yumruk darbeye karşı durduysak onca yıl emek verip eğitim almış meslektaşlarımızın haklarına yapılan bu tür saldırıları da darbe olarak görüyor ve her zeminde aynı karşılığı vereceğimizi duyuruyoruz."

- Türkiye'ye karşı olumsuzluk algısı ortadan kaldırılmalı

Apalı, Türkiye genelinde yüksek lisans programları dahil 43 rehberlik öğretimi veren üniversite programında 3 bine yakın kontenjan olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Yasa dışı uygulamalar, bırakın gençlerin önünü açmayı mevcut rehberlerin hakları gasp edilmektedir. Haktan ve adaletten yana tavırlarından hiç şüphe duymadığımız yöneticilerimize konuya acilen eğilinmesinin önemini vurgulamak isterim. Böylelikle iş kaybı önlenecek, eğitimli ve donanımlı rehberler sektör değiştirme çabasını bırakıp sıkıntılı süreci bir şekilde atlatacak, sonraki süreçte ülkemizin dünya turizm liginde en üstlerde yer alması için uğraş verecektir."

Kamu eliyle yapılan yasa dışılığın önlenmesi sonucu sektörün düzene gireceğini ve işsiz rehberlere ek turlar çıkacağını dile getiren Apalı, şöyle konuştu:

"Turist sayısını artırmak için Türkiye'yi tanıtıcı reklam çalışmalarının ve kampanyalarının güçlü bir şekilde yapılması gerekiyor. Özellikle yurt dışında Türkiye'ye karşı oluşan olumsuz algıyı ortadan kaldırmaya yönelik yapılacak çalışmalar ilk sırada yer almalıdır. Daha sonra ise turistlere yönelik hizmet kalitesinin artırılması, bu sektörde çalışan personelin eğitimlerinin sağlanması gibi çalışmalarla turist sayısını artırmayı başarabiliriz diye düşünüyorum."

Apalı, 2016 sonu itibariyle 37 farklı dilde, 10 bin 61 lisanslı rehber bulunduğunu belirterek yasa gereği çalışmak isteyen rehberlerin "eylemli" olarak kayıt olmaları zorunluluğunu aktardı. Bu anlamda 2016'da 7 bin 500'e yakın rehberin eylemlilik başvurusu yaptığı halde bu yıl sayının 4 bin 800'de kaldığını ifade eden Apalı, bunun tur sayılarının azalmasından kaynaklandığını ve bu azalmanın nedeninin ise rehberlerin umutlarını yitirmesi olduğunu söyledi.

- "Tanıtım çalışmaları, yerel tanıtıma doğru kaydırılmalı"

Apalı, turizm sektörünün daha hızlı toparlanması için çeşitli kampanyalar, tanıtım ve imaj çalışmaları yürütülmesi gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Tanıtım çalışmaları ülkeselden ziyade yerel tanıtıma doğru kaydırılmalıdır. Turizm fuarlarında sadece dil bilen yurt dışında ikamet eden vatandaşlar veya kamu çalışanları yerine yabancı dile ve bilgileriyle ülkeye hakim rehberler ön planda olmalıdır. Zira bu tür fuarlarda bilgi almak için soru soran ziyaretçilere sadece broşür verilerek tanıtım yapıldığı, detaylı bilgi verilmediği, bazen de 'Biz henüz görmedik ama...' şeklinde başlayan cümleler eşliğinde broşür ile görevin yerine getirildiği sözlerini çok duyuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :