Yetkin Düşünce dergisi yayım hayatına başladı

Yetkin Düşünce dergisi yayım hayatına başladı

İmtiyaz Sahibi Kınataş:- "Çok sayıda matbu ve dijital yayına rağmen düşünce dünyasında özgür bir fikri üretim platformunun eksikliği hissediliyor"- "Gidişatı analiz edip insanlık lehine yorumlayacak felsefi disiplinlere ve teorik düşünceye ihtiyaç var"- "

15.0 Normal 0 21 false false false TR X-NONE AR-SA /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

İSTANBUL (AA) - ORHAN GÜVEL - Yetkin Düşünce Dergisi İmtiyaz Sahibi Latif Kınataş, "Farklı düşünce dünyalarıyla etkileşime girip yüzleşebilecek ve yeni ufuklara yelken açacak evrensel tartışmalara olan ihtiyacımız, kaçınılmaz şekilde kendini gösteriyor." dedi.

İlimyurdu Yayıncılık bünyesinde yayın hayatına başlayan 3 aylık Yetkin Düşünce Dergisi İmtiyaz Sahibi Kınataş, AA muhabirine, derginin yayın politikası ve ortaya çıkma serüvenini anlattı.

"Uzun zamandır Türkiye’de fikri bir durağanlık hali yaşandığı, siyasi ve sosyal alanı besleyecek entelektüel, düşünsel tartışmaların oldukça irtifa kaybettiği" değerlendirmesinde bulunan Kınataş, şöyle devam etti:

"Elbette bazı yayınlar üzerinden kendisini göstermeye çalışan ufak fikri kıpırdanışların varlığını görmezden gelmiyorum. Ancak bunların bir okul, ekol oluşturacak zemin olma niteliğine ve ufka sahip olduklarını söylemek zor maalesef. İşte bu bağlamda farklı düşünce dünyalarıyla etkileşime girip yüzleşebilecek ve yeni ufuklara yelken açacak evrensel tartışmalara olan ihtiyacımız kaçınılmaz şekilde kendini gösteriyor."

Kınataş, çok sayıda matbu ve dijital yayına rağmen düşünce dünyasında yeni bir soluk, güçlü bir ses, özgür bir fikri üretim platformunun eksikliğinin hissedildiğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu alandaki düşünsel boşluğu doldurma çabalarına katkıda bulunma gayretindeyiz. Yazar ve okurlarımızla kurduğumuz, kuracağımız canlı ve yakın ilişki bunun teminatı olacaktır. Hızla gelişip çeşitlenen ve artan dijital imkanların bilgiye ulaşımı kolaylaştırdığı bir gerçek. Ama bir gerçek daha var ki bu kolaylık, gidişatı analiz edip insanlık lehine yorumlayacak felsefi disiplinlere ve teorik düşünceye ihtiyacı da aynı şekilde arttırıyor. Yetkin Düşünce de bu ihtiyacın bir tezahürü olarak doğdu.

Siyasi ve sosyal krizlerin temelinde düşünsel açmazların olduğu bir gerçek. Bu düşünce krizini aşmak ise ancak, fikri gettolardan çıkarak ufku genişletmek, dışarıdaki baş döndürücü fikri gelişmelerle yüzleşerek özgürce fikir imalatında bulunmakla mümkün. Dergimizi sosyal ve kültürel sorunlara duyarlı, eleştirel, entelektüel bir düşünce dergisi olarak tanımlamak mümkün. 'Yetkin Düşünce' bizce olgunlaşma çabasını ifade ediyor. 'Hakikatin Kaynağına Yolculuk' mottosuyla yola çıkarken, bu yolda oluşu vurguladık. Okuyucularımız tarafından da böyle algılanmasını isteriz. Yazarların da kimliklerinden ziyade yazdıklarıyla ilgileniyoruz. 'Barika-i hakikatin müsademe-i efkardan doğduğuna' inanıyoruz. Bahsettiğimiz içerik ve niteliklere sahip yazılar birbirlerine karşıt dahi olsalar dergide kendilerine yer bulabilecektir."

Derginin hedefindeki okuyucu kitlesini okuyan, yazan, düşünce sorunlarıyla ilgilenen ve toplumsal gidişatın geleceğini dert edinen herkes, özelde ise akademi dünyası, medya mensupları, siyasiler ve entelektüeller olduğunu belirten Kınataş, "John L. Esposito ve Tarık Ramazan'la yapılan röportaja yer verilen ilk sayının dosya konusu 'Özgürlük ve Teslimiyet'ti. İkinci sayımızın kapak konusunu ise 'Adalet ve İstikrar' olarak belirlemeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Derginin yayın yönetmenliğini Prof. Dr. Mustafa Tekin'in üstlendiğini belirten Kınataş, yayın kurulunda kendisiyle birlikte Adnan Demircan, Kadir Canatan, Muhammet Çelik, Fatih Yaman ve Nuri Yılmaz'ın bulunduğunu belirtti. Yayın kuruluna ek olarak geniş bir danışman listeleri olduğunu söyleyen Latif Kınataş, derginin ilk sayısının, 6-7 aylık yoğun ve yorucu bir sürecin sonunda meyvesini verdiğini vurguladı.

Yetkin Düşünce dergisinin danışma kurulunda, Ali Köse, Ahmet el-Katip, Mustafa Öztürk, Muhtar Şankıti, Ümit Aktaş, Yıldız Ramazanoğlu, Ayşe Yaşar Ümütlü, İsmail Taş, Mahfuz Söylemez, Osman Güman ve Şaban Ali Düzgün gibi çok sayıda akademisyen ve yazar yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :