Yetenek sınavından yeteneksiz çıktım

Yetenek sınavından yeteneksiz çıktım

İhlas Koleji tarafından bu yıl düzenlenecek olan “Benim bir rüyam var” temalı TedxIhlasCollegeEd konferansının konuşmacıları arasında bulunan milli voleybolcu Neslihan Darnel, konferans öncesi eğitim ve sporun birlikteliğini yorumladı

Kendi eğitim süreciyle ilgili konuşan başarılı voleybolcu, erken yaşta profesyonel olmasının eğitim sürecini olumsuz etkilediğini söyledi. “Benim de her sporcu gibi problemlerim oldu. Özellikle devamsızlık konusunda sıkıntı yaşıyordum. 16 yaşında hem milli voleybolcuydum hem de lisede okuyordum. Üç antrenmana girip üstüne okula gidince çok yoruluyordum. Sosyal hayatım kalmıyordu” diyen Darnel, o dönem ki sistemin kendisine eğitimle spor arasında seçim yapmak zorunda bıraktığını ama bunu ailesi sayesinde aştığını söyledi.

YETENEK SINAVINDA YETENEKSİZ ÇIKTIM

Sporcuların eğitimde yaşadıkları sıkıntılara örnek olarak bir anısını anlatan Darnel, “Üniversiteye ilk girdiğim sene spor akademisini seçmiştim. Milli takım kampından çıkıp yetenek sınavına gittiğimde benden sağlık raporu istemişlerdi. Çok şaşırmıştım. Milli takım kampından gelen bir insandan sağlık raporu neden istenir anlamamıştım” dedi.

Sınavda yaşadığı tecrübeyi gülerek anlatan Darnel, şöyle konuştu: “Sağlık raporunu ayarladık. Sonra beni bir sınava aldılar. Bir istasyon parkuru vardı ve benim de bunu belli bir sürenin altında bitirmem gerekiyordu. Lakin ben bunu başaramadım. Sonuçta yetenek sınavından yeteneksiz çıktım. Daha sonra da şevkim kırıldı ve haksızlığa uğradığımı düşündüm.” Darnel, şu anda milli sporcu kontenjanından Gazi Üniversitesi’nde okuduğunu da söyledi.

Eğitim ve sporun birlikteliğini karşılaştırdığında ailelere mutlaka çocuklarını profesyonel düzeyde olmasa bile takım sporları yapmaya teşvik etmeleri gerektiğini belirten Darnel, burada kazanılacak empati, kendine güven, takım ruhu, insan ilişkileri gibi özelliklerin çocukları hayata önde başlatacağına inandığını vurguladı. Şu an büyük şirketlere ya da holdinglere bakıldığında çalışanları arasında takım ruhunu oluşturmak için çeşitli eğitim vererek aktiviteler düzenlendiğini anlatan Darnel, şöyle konuştu: “Spora erken yaşta başlayan bir çocuk, sadece ders ve eğitim konusunda değil kişisel özelliklerini de geliştirip takım ruhunu çok önceden kavrayarak kariyerine mükemmel bir başlangıç yapabilir.”

BENİM RÜYAM EĞİTİMCİ SPORCULARIN YETİŞTİĞİ BİR TÜRKİYE

TedxIhlasCollegeEd konferansının “Benim bir rüyam var.” teması üzerine kendi rüyasını da paylaşan Darnel, “Ailelerin spora karşı ön yargılarından kurtulduğu, çocukların sporla birlikte eğitimlerini devam ettirdiği; bu sayede her branşta eğitimli sporcuların yetiştiği, dünyanın gıptayla baktığı bir ülke hayal ediyorum” dedi.

Şu an bir kızı olan milli voleybolcu, kızının da ileride sporcu olmak isterse en büyük temennisinin eğitimli bir sporcu olarak yetişmesini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.