"Yeşilay'ın asırlık birikimi, dünyada örnek oluyor"

"Yeşilay'ın asırlık birikimi, dünyada örnek oluyor"

Yeşilay Genel Müdürü Yılmaz:- "Yeşilay'ın yaklaşık 98 yıllık deneyimini, bilgi ve birikimini, diğer ülkelerin insanlarıyla paylaşmak istedik. O ülkelerin vatandaşları bizim öncülüğümüzde Yeşilaylar kurdu. Şu anda 40 ülkede Yeşilay var ve bizim projelerimi

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, bağımlılıkla mücadelede dünyanın en eski ve en tecrübeli kurumlardan olan Yeşilay'ın, dünyadaki birçok ülkeye örnek oluşturduğunu belirterek, "Yeşilay'ın yaklaşık 98 yıllık deneyimini, bilgi ve birikimini, diğer ülkelerin insanlarıyla paylaşmak istedik. O ülkelerin vatandaşları bizim öncülüğümüzde Yeşilaylar kurdu. Şu anda 40 ülkede Yeşilay var ve bizim projelerimizi uygulamaya başladı." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun, Türkiye'de 98 yıl önce kurulan köklü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek, bağımlılık konusunda ülkeler arasındaki sınırların kalktığını anlattı.

İletişim araçlarının gelişmesiyle çocukların ve gençlerin çok kolay dış dünyaya açılabildiğini aktaran Yılmaz, "Bağımlılık, her toplumun acısını çektiği bir alan. Toplumlar arasında farklar ve oranlar farklı, ancak acı hep ortak." diye konuştu.

Savaş Yılmaz, bu nedenle tüm ülkelerin bağımlılıkla mücadele eden kurumlarla iş birliği yapma ihtiyacı duyduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Bu anlamda biz Yeşilay olarak çok köklü ve tecrübeli bir kurumuz. Birçok ülkenin yetkilisi bize başvurunca, öncelikle kendilerine Yeşilay'ı tanıttık. Bize gelen genel geri bildirim, birçok ülkede Yeşilay gibi güçlü bir sivil toplum örgütünün olmayışıydı. Yeşilay'ın yaklaşık 98 yıllık deneyimini, bilgi ve birikimini, diğer ülkelerin insanlarıyla paylaşmak istedik. O ülkelerin vatandaşları bizim öncülüğümüzde Yeşilaylar kurdu. Şu anda 40 ülkede Yeşilay var. Bunları biz kurmadık. O ülkenin vatandaşları bizim önderliğimizde kurdu ve bizim projelerimizi uygulamaya başladı."

- "Yeşilay'ın hilali, tüm dünyada dalgalanıyor"

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, Birleşmiş Milletler'in (BM) bağımlılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına değinerek, "BM'de geçen yıl uyuşturucu özel oturumu düzenlendi. Yeşilay bu oturumun sivil toplum lideriydi. Oturuma katılan 26 ülkenin sivil toplum lideriydik. O ülkelerin bağımlılıkla mücadele gündemini biz topladık ve BM Genel Kurulu'na sunduk. Bu anlamda Yeşilay dünyada çok önemli bir yere sahip." dedi.

Bağımlılıkla mücadele alanında yürüttükleri ulusal ve uluslararası faaliyetleri anlatan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"40 ülkenin yetkililerine Yeşilay'ın faaliyetlerini ve çalışmalarını anlattık. Geçtiğimiz 2 yılda 40 ülkede ülke Yeşilaylarının kurulmasına öncülük ettik. Örneğin, Uganda'da Yeşilay kurdurduk. Çin'de, ABD'de dahi Yeşilay kurulmasını sağladık. Yani Çin'i bir düşünün. Olmaz denilen bir şeyi yaptık. Yeşilay'ın hilalini düşünün, o sembol şimdi Çin'de, ABD'de de dalgalanıyor. Çünkü söylediğimiz şeyler çok insani. Bağımlılıkla mücadele, herkes için bir sorumluluktur. Sadece bizim için değil, tüm dünyadaki ülkeler için. Bu yüzden çok iyi refleksler ve geri dönüşler alıyoruz. Bunun büyümesini hedefliyoruz. Şöyle yapıyoruz, Çin ile bir protokol yapıyoruz ve 'Bizim markamızı da sembolümüzü de kullanabilirsiniz.' diyoruz. Bütün ülkelerle bir anlaşma, protokol imzalıyoruz. 'Kendi mevzuatınıza göre, kendi vatandaşlarınızın sorunlarına göre bir Yeşilay kurun.' diyoruz. Her türlü desteği de sağlıyoruz. O ülkeler Türk Yeşilayı'nın armasını kullanıyorlar. Hedefimiz 50 ülkeye ulaşmak. Özellikle Müslüman ülkeler, Balkan ülkeleri bizim için ön planda."

- "Yeşilay'ın sesini uluslararası mecrada daha çok duyurmak istiyoruz"

Merkezi İstanbul'da bulunan Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nu kurduklarını kaydeden Yılmaz, dünyanın birçok ülkesinde, aynı amaç doğrultusunda çalışan farklı din ve düşüncelerdeki insanları Yeşilay bayrağı altında toplayarak ortak hedefe yürümesini sağlamanın önemine değindi. Yılmaz, ilerleyen dönemlerde de birlikte ortak projeler yapmak gerektiğini aktardı.

Yılmaz, Uluslararası Yeşilay Federasyonu aracılığıyla Yeşilay'ın çalışmalarını diğer ülkelere ihraç etmek ve Yeşilay'ın sesini uluslararası mecrada daha çok duyurmak istediklerini vurguladı.

Savaş Yılmaz, "Federasyonun merkezinin İstanbul olmasıyla İstanbul'umuza uluslararası bir kuruluş kazandırmış olduk. Federasyonun başkanlığına, Yeşilay'ın 70. Dönem Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman seçildi. Ama kendi yönetimi ve üyeleri var. Kendi seçimini yapıyor. Bu anlamda çok büyüyecek bir organizasyon aslında. Çünkü uluslararası mecrada sivil toplum kuruluşu." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :