Yeşilay, deneyimlerini İİT üyelerine aktaracak

Yeşilay, deneyimlerini İİT üyelerine aktaracak

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Seylan:- "2004'te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini imzalayan Türkiye, uygulama konusunda en başarılı ülke olarak adını duyurmuştur. - "Hem devlet hem de sivil toplum nezdinde bu konuya çok önem verilmesi,

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Akif Seylan, "2004'te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini imzalayan Türkiye, uygulama konusunda en başarılı ülke olarak adını duyurmuştur. Hem devlet hem de sivil toplum nezdinde bu konuya çok önem verilmesi, tütünsüz bir Türkiye için herkesin var gücüyle çalışması sonucu bu konuda bir dünya liderliği ortaya çıkmıştır." dedi.

Seylan, Sağlık Bakanlığı, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinin (SESRIC) katkılarıyla düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ülkeleri Tütün Kontrolü Politikaları Çalıştayındaki konuşmasında tütün bağımlılığının dünyada her yıl 6 milyon insanın ölümüne neden olan halk sağlığı problemi olduğunu söyledi.

Tütün kullanımının önlenebilir bir sorun olduğunu dile getiren Seylan, "Tütünle ilgili bu gerçekler dünya kamuoyunu harekete geçirmiş ve Dünya Sağlık Örgütü, 2003'te başlayan çalışmalarla Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi hazırlanmıştır. Ardından 2008'de bu sözleşmenin uygulanmasına yönelik 6 temel ilkeyi içeren mpower kriterleri geliştirilmiştir." diye konuştu.

Seylan, söz konusu sözleşmenin küresel açıdan çok önemli olduğunu aktararak, bu sözleşmeyi 180 ülkenin imzaladığını anımsattı.

Sözleşme kriterlerin tütün kontrol alanında etkin politikalar geliştirmeyi amaçlayan ülkelere yol gösterici olduğunu belirten Seylan, şöyle devam etti:

"2004'te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesini imzalayan Türkiye, uygulama konusunda en başarılı ülke olarak adını duyurmuştur. Hem devlet hem de sivil toplum nezdinde bu konuya çok önem verilmesi, tütünsüz bir Türkiye için herkesin var gücüyle çalışması sonucu bu konuda bir dünya liderliği ortaya çıkmıştır. Bu başarıda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da kararlı tutumu ve liderliği etkili olmuştur."

Seylan, söz konusu başarının anket sonuçlarına da yansıdığını kaydederek, Türkiye'de tütün kullanımının yüzde 31,2'den yüzde 27,1'e gerilediğini söyledi.

Geçen 30 yıllık dönemde gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda tütün kullanımında yüzde 10'dan fazla azalma olduğunu ifade eden Seylan, bu oranın İslam ülkelerinde yüzde 3 olduğu bilgisini verdi.

Seylan, bu durumun İİT üyeleri arasında daha farklı politikalar uygulanmasını zaruri kıldığını belirterek, İslam'da bireyin sağlığı ve sorumluluk konularına dikkati çekti.

Müslüman toplumların çok farklı sıkıntıları olduğuna vurgu yapan Seylan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kendimizi ve gelecek nesillerimizi tütün salgınından korumanın en temel görevlerimizden biri olduğuna inanıyorum. Yeşilay, 1920'den bu yana tütün, alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede dünyada marka bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. Son zamanlarda teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi davranışsal konuları da çalışma alanına dahil eden Yeşilay, gerek önleyici gerekse de rehabilitasyon gibi alanlarda birçok projeler yürütüyor."

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yasam Süreci Program Sorumlusu Doç. Dr. Toker Ergüder de yaptığı açılış konuşmasında tütün, bağımlılık, Türkiye ve dünyada son durum gibi konularda davetlileri bilgilendirdi.

Sepetçiler Kasrı'nda 3 gün sürecek çalıştaya, Pakistan, Senegal, Sudan, Tacikistan, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Uganda, Azerbaycan, Afganistan, Bangladeş, Cibuti, Irak, Fildişi Sahilleri, Gambiya ve Ürdün'den temsilciler katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :