• BIST 96.400
  • Altın 144,423
  • Dolar 3,5616
  • Euro 4,0009
  • Konya 13 °C
  • Cuntacı komutandan alçak emir: Ezin geçin...
  • Erdoğan uyarmıştı! Bunu yapan yandı
  • 15 Temmuz'un beyin takımı hakim karşısına çıkıyor
  • Cuntacı komutandan alçak emir: Ezin geçin...
  • Erdoğan uyarmıştı! Bunu yapan yandı
  • 15 Temmuz'un beyin takımı hakim karşısına çıkıyor

Yeşil mercimek ve bulgur tüketin

Ayşe Duran

Hava sıcaklığı azaldıkça, hastalıklarda beraberinde artmaya başladı. Özellikle bu haftalarda tatlı ihtiyacınız ve karbonhidrata gereksiniminiz daha fazla artar. Hamur işi bazlama, börek… Kendimi yemek yemekten alamıyorum demeye başlarsınız. Tüm bunların nedeni, dengesi ve yetersiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Çocuklarımız ve bizim için önemli olan besinleri mutlaka öğünlerimizde sağlıklı pişirme yöntemlerine dikkat ederek, sağlıklı sunumlarla sofralarınızda bulunmaya özen gösterin.

Bulgur

Tarihte çok eski zamanlardan beri sofralarda bulunan bulgur, Anadolu’dan başka yerlerde çok fazla rağbet görmemektedir. Çorba, pilav, köftelerde kullandığımız bulgur maliyet olarak oldukça ucuzdur. Çözünebilen ve çözünemeyen lifler açısından oldukça zengindir.1 00 gramında yaklaşık 325 kalori, 9 gram protein ve 10 gram kadar da diyet lifi vardır. Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir. İçeriğinde demir, B 1 vitamini, B2 vitamini, kalsiyum ve Niasin mevcuttur. Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir. Bulgur vücuda enerji de verir ve ıspanaktan daha fazla demir oranına sahiptir. Günlük demir ihtiyacımızın %14’ünü karşılar. Vitamin ve protein yönünden de pirinçten daha zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu özelliği vardır, B vitamini deposudur, içerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder, içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir, glisemik indeksi düşüktür, bu yüzden kan şekerini yükseltmez, şeker hastalarına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır ve miktarına dikkat edilerek tüketilirse kilo aldırmaz bu nedenle diyet yapanlar için idealdir. Bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Bulgur bol miktarda glüten içerdiği için çölyak hastalarının tüketmemesi gerekir. Anne adayları bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için, beyin ve omurilik gibi hastalıklardan bebeklerini korumak için folik asit takviyesi alırlar. Özellikle nöral tüp defekti ve spida bifida hastalıklarına karşı diyetlerinde yeterince bulgur olmalıdır. Hafta da 2 kez sofralarınızda az yağlı pilav ya da bol sebzeli kısır olarak tercih edebilirsiniz.

 

Yeşil Mercimek

Doğal kilo verdirici olarak sıkça tavsiye ettiğimiz yeşil mercimek, bulgur gibi vitamin ve lif deposudur. Yapılan çalışmalarda düzenli yeşil mercimek tüketenlerin, tüketmeyenlere oranlara daha hızlı kilo verdiği ortaya çıkmıştır. Protein, kalsiyum, demir, sodyum, B vitaminleri ve yüksek oranda folik asit içerir. Dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur. Yağ içeriği oldukça düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Yeşil mercimek kolesterol içermez. İçerisinde yüksek oranda yararlı karbonhidrat bulunur ve yüksek karbonhidrat içermesine rağmen glisemik indeksi oldukça düşüktür. Yeşil mercimekte bulunan vitamin ve minerallerden daha fazla yararlılığını artırmak için yanına C vitamininden zengin besinlerle tüketin. Örneğin; yeşil mercimeği servis tabağınıza aldığınızda üzerine 1 yemek kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Yeşil mercimek kadın sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Folik asit açısından zengin olan yeşil mercimek hamileler için de oldukça faydalıdır.

 

Tüyolar

Özellikle hamile, emzikli kadınlar ve çocuklar için köfte hazırlarken, kıymanın içerisine haşlanmış yeşil mercimek ve ekmek içi yerine ince bulgur koyabilirsiniz. Yaptığınız köfteleri yağlı kâğıt koyduğunuz tepsiye dizip fırında pişirin.

Bulgur pilavı pişirirken içerisine yeşil mercimek ekleyin. Sizi gün boyu daha tok tuttuğunu ve daha enerjik olduğunuzu göreceksiniz.

Dipfrizinizde haşlanmış yeşil mercimekleri küçük buzdolabı poşetlerinde kolayca saklayın.

Yeşil mercimek ve bulguru kısırlarınıza ve salatalarınıza ekleyin.

 

Yeşil Mercimekli Kısır ( 5 kişilik)

1 porsiyon: 60 gram

1 porsiyon kalori( 6 yemek kaşığı): 126 kalori

Malzemeler

1 su bardağı kepekli ince bulgur

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 yemek kaşığı domates sosu ( Konya usulü)

1 demet maydanoz

2 orta boy domates

2 adet salatalık

Bol marul

1 adet sıkılmış limon suyu

5 yemek kaşığı nar taneleri

Nane, kimyon, pul biber ve sevdiğiniz baharatlar

 

Yapılışı: Bir tencerede, köftelik bulgur, miktarını bir parmak geçecek kadar sıcak su ile 10 dakika bekletilir. Şişen bulgurlara daha sonra, domates sosu ve baharatlar eklenir. Sosun eşit bir şekilde dağıldığından emin olduktan sonra, limon suyu, mercimek, ince ince doğranmış olan nane, maydanoz ve diğer malzemeler eklenir. Afiyet olsun.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim