Yerli otomatik koter sistemlerinin üretimi için geri sayım başladı

Yerli otomatik koter sistemlerinin üretimi için geri sayım başladı

Türk bilim insanları, cerrahi işlemlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan, bu kapsamda hem hekime hem de hastaya ciddi avantajlar sunan, yurt dışından yaklaşık 2 milyar lira ödenerek ithal edilen otomatik koter sistemlerini geliştirerek, prototipini üret

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Türk bilim insanları, cerrahi işlemlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan, bu kapsamda hem hekime hem de hastaya ciddi avantajlar sunan, yurt dışından yaklaşık 2 milyar lira ödenerek ithal edilen otomatik koter sistemlerini (ileri kanama durdurucu) geliştirerek, prototipini üretmeyi başardı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Turan, aynı hastanenin Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Atilla Çelik ile biyomedikal mühendisi Dr. Onur Koçak, yaklaşık 2 yıl önce otomatik koter sistemlerinin yerlileştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı.

SBÜ'nün himayesinde devam eden çalışmalar sonucunda, prototipi elde edilen proje, KOSGEB'in Stratejik Ürün Destekleme Programı kapsamına alındı.

Seri üretime geçilmesi halinde, önce Türkiye'deki hastanelerde kullanılması, ardından da dünyaya ihraç edilmesi planlanan projeyle yaklaşık 2 milyar liralık cari açığın bertaraf edilmesi hedefleniyor.

KOSGEB'in destekleriyle, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) bünyesinde faaliyet gösteren bir fabrikada seri üretimi yapılacak ürünün, 2021'de piyasaya sürülmesi planlanıyor.

- "Yerlileşme konusunda çok istekliyiz"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, özellikle ülkenin ihtiyacı olan tıbbi malzeme, cihaz, aşı ve ilaçta yerlileşme konusunda çok önemli bir isteklerinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var. Bu kapsamda KOSGEB'in desteğiyle değerli hocalarımızın oluşturdukları bilgi birikimleriyle yaptıkları özel bir cihaz tanıtılacak. Gerek KOSGEB'e, gerek Mustafa Turan hocama ve diğer emeği geçen herkese teşekkürler. Ülkemizin cari açığının kapatılmasında bir miktar dahi olsa katkı vermek istiyorlar. Biz de üniversite olarak tıbbi cihaz, malzeme, aşı, ilaçta yerlileşme konusunda çok istekliyiz."

- "Dünya devi olmamamız için hiçbir neden yok"

Prof. Dr. Mustafa Turan da son 15 yıldır özellikle enerji kökenli cihazların ameliyatlarda önemli bir yer tutmaya başladığını aktararak, yaklaşık 6 sene önce Türkiye'nin ilk yerli jeneratörünü ürettiklerini söyledi.

Turan, cerrahi malzemelerinin önemine işaret ederek, bu noktada milli üretim yapmak için uğraştıklarını ifade etti.

Üniversitenin destekleriyle de bu projenin olgunlaştığını vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Cerrahi işlemlerde özellikle, yanık, travma ve kanamalı hastalarda bu ürünleri çok fazla kullanıyoruz. Devletimizin cari açığı noktasında 'biz bu ürünleri yapamayız mı?' diye bir düşünce içerisine girdik. Biyomedikal hocaları, sanayiciler, bizler ve KOSGEP, TÜBİTAK MARTEK'teki altyapının desteğiyle fikrimiz, proje aşamasına geldi. Bunlar daha başlangıç, daha çok fazla kullandığımız ürün var. Bu silsile de Türkiye'nin biyomedikaldeki dışa bağımlılığını azaltacaktır."

Türkiye'de yılda 13 milyon ameliyat yapıldığı bilgisini veren Turan, "Bunların en az 3 milyonunda bu cihazlar kullanılıyor. Devletimiz bunları çok yüksek rakamlar ödeyerek satın alıyor. Bunların ilk etapta yüzde 50'sini, daha sonra da yüzde 100'ünü yerlileştirme hedefimiz var. Yerli sanayicilerimizle buluştukça da çok daha güzel projelerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Türkiye'nin artık bu bilgi birikiminin, teknolojik gelişiminin, tecrübelerinin biyomedikalde de kullanılması çok önemli." diye konuştu.

Turan, Türkiye'nin bunların daha da güzelini yapacağını ifade ederek, "Bizim dünya devi olmamamız için hiçbir neden yoktur. Türkiye'nin çok değerli bilim insanları var, devletimizin de destekleriyle güzel bir algoritma kurarak daha da iyi olacağını düşünüyoruz." dedi.

- "Ürünün yakın zamanda seri imalatını da göreceğiz"

KOSGEB Kocaeli OSB Müdürü Hakan Demirci de son 2 yıldır yerlileştirme ve millileştirme noktasında yeni bir destek modelinin kullanıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Burada da işletmemiz bir projeyle geldiler. Bu ürünün yerlileştirilmesiyle alakalı bir çalışma yaptıklarını iletti. Biz de baktığımızda ürünün yurt dışında çok yüksek rakamlarla Türkiye'ye geldiğini gördük. Yaptığımız çalışmaların sonucunda yatırıma destek verebileceğimizin kararını aldık. İnşallah yakın zamanda seri imalatını da görmüş olacağız."

Projenin imalatını yapacak firma temsilcisi Uzm. Dr. Lütfi Çetinkaya da, hastanelerde kullanılan nitelikli tıbbi malzemelerin hepsinin dışarıdan geldiğine işaret ederek, "Mustafa Turan hocamızın bize gelmesiyle, üretim yapmak için kolları sıvadık. Bize fikir olarak gelen konuyu, projeye çevirdik. Bunun hayata geçirilmesi noktasında da KOSGEB'e yaptığımız başvuru kabul edildi ve yola çıktık. Projemizle üzerimize düşen vefa borcumuzun belli bir kısmını ödeyeceğimize inanıyoruz." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :