Yenilenebilirin finansmanında "Avrolu YEKDEM" önerisi

Yenilenebilirin finansmanında "Avrolu YEKDEM" önerisi

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Edin:- "Yenilenebilir projelerin finansmanına kesintisiz devam edebilmek için YEKDEM'in sürdürülmesi gerekiyor. Yeni yatırımlarda fiyatları aşağı çekip, vadeleri uzatarak bunu yapmak mümkün"- "Alım garantisi dolar ye

İSTANBUL (AA) – SİBEL AKBAY - Garanti Bankasının Proje Finansmanından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) fiyatlarını dikkate alan bankaların, projelerin finansmanında zorluk yaşamadığını belirterek, "Yenilenebilir projelerin finansmanına kesintisiz devam edebilmek için YEKDEM'in sürdürülmesi gerekiyor. Alım garantisi dolar yerine daha düşük maliyetli avro cinsinden verilirse, bankaların da yatırımcıya yıllık yüzde 1-2 daha ucuz finansman sağlaması söz konusu olabilir." dedi.

Edin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YEKDEM alım garantisi fiyatlarının bankaların finansman kararında etkili olduğunu söyledi.

Projelerin finansmanında alım garantisinin dolar yerine avro bazında verilmesinin önemli bir alternatif oluşturacağına dikkati çeken Edin, şöyle konuştu:

"Alım garantisi dolar bazında veriliyor, ama avro finansman şu an daha düşük maliyetli. Alım garantisi dolar yerine daha düşük maliyetli avro bazında verilirse, bankaların da yatırımcıya yıllık yüzde 1-2 daha ucuz finansman sağlaması söz konusu olabilir. Kredilerin ortalama vadesinin 7-8 yıl arasında olduğu düşünülürse, bu da çok önemli bir avantajdır. Bununla birlikte, yenilenebilir projelerin finansmanına kesintisiz devam edebilmek için YEKDEM'in sürdürülmesi gerekiyor. Yeni yatırımlarda fiyatları aşağı çekip, vadeleri uzatarak da bunu yapmak mümkün. 10 yıllık garanti yerine, 15 yıllık garanti verilsin. Böylece tüketici üzerinde de ilave bir maliyet oluşuyor gibi görünmez. Aslında piyasadaki yanlış algının aksine bu yatırımlar spot elektrik fiyatlarını aşağı çekerek, nihai tüketicinin faturasının düşmesini de sağlıyor."

- "Yenilenebilirde teşvik sürmeli"

Şu an elektrik fiyatları açısından piyasa koşullarının yenilenebilir projelere ilk başlanılan dönemdekinden farklı olduğunu vurgulayan Edin, "Bu teşvikler zamanında verildi, ama şimdi vazgeçiyoruz şeklinde bir uygulama olursa, bundan hem yatırımcı hem de bankacılar zarar görür. Bundan sonra yürürlüğe girecek uygulamalara güvenleri sarsılır. Yenilenebilir enerjide mevcut santraller için şimdiye dek verilmiş garantilerin aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz. Bu yatırımlar bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıyor. Biz cari açığın kapanmasına sağlanan bu katkının, 2030 yılına kadar en az 25 milyar dolar olacağını hesaplıyoruz." dedi.

Piyasanın dengeli ve adil şekilde büyümesini sağlayacak ortamı sağlamanın önemli olduğunu belirten Edin, "YEKDEM teşvikleri 2020 yılının sonuna kadar işletmeye girecek projeler için geçerli. Böylece projelerin başlaması gereken son tarih 2018 oluyor, yani yalnızca 2 yıl kaldı. Projelerin devamlılığı için son tarih 2020'nin uzatılması çok olumlu olur." ifadesini kullandı.

- Rüzgarda hedef yılda 500-750 megavatlık proje

Paris'te alınan iklim değişikliğini önlemeyi amaçlayan COP21 hedeflerine ulaşmanın önemine dikkat çeken Edin, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin 2030'da rüzgarda 16 bin megavat, güneşte 10 bin megavat kurulu güç yatırımına ulaşabilmesi için tüm paydaşların ortak çaba göstermesi gerekiyor. Çünkü herkesin menfaati aynı yerde toplanmış durumda. Biz de finansör bir kuruluş olarak bu yolda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Önümüzdeki dönem güneş enerjisinin çok önemli olacağını düşünüyoruz. Bu sene başından beri Garanti Bankası olarak toplam 230 megavat kurulu güce sahip toplam 37 güneş enerjisi projesi finanse ettik. Önümüzdeki dönemde bunu daha da artırmayı düşünüyoruz. Rüzgarda ise önümüzdeki beş yıllık dönemde her yıl 500-750 megavat kurulu güce sahip projeye finansman sağlamayı öngörüyoruz. Bu da toplam 5-6 milyar dolarlık yatırıma denk gelir."

Son 10 yılda bankacılık sisteminin yenilenebilir enerji yatırımlarına 30 milyar dolar gibi bir destek sağladığını belirten Edin, Garanti Bankası'nın bu dönemde aktardığı yaklaşık 4,5 milyar dolarlık finansmanla bu segmentte yüzde 15 pazar payına ulaştığını ve sektöre en fazla destek verenlerden biri olan konumuyla aynı oranları korumaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :