Yenikapı, Fetih Kutlamalarına Hazırlanıyor

Yenikapı, Fetih Kutlamalarına Hazırlanıyor

İstanbul'un fethinin 562. yılı dolayısıyla Yenikapı Etkinlik Alanı'nda 30 Mayıs Cumartesi akşamı yapılacak ve 1,5 milyon kişinin katılması beklenen beklenen kutlama töreninin hazırlıkları devam ediyor- Türk Yıldızları'nın özel gösteri yapacağı kutlamalard

İSTANBUL (AA) - İstanbul'un fethinin 562. yılı dolayısıyla 30 Mart Cumartesi akşamı Yenikapı Etkinlik Alanı'nda yapılacak ve 1,5 milyon kişinin katılması beklenen kutlama töreninin hazırlıkları sürüyor.

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. 

Şahin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 562. yılının kutlandığı fethin, İstanbul'a bir kez daha hayırlı olması diledi.

Fethin hala "hayırlı bir kapı" olarak insanlığa hizmete devam ettiğini vurgulayan Şahin, fetih ve yıl dönümünü daha geniş, şenlik havasında kutlamak, anlamına yakışır kutlama yapmak istedikleri için programa dahil olduklarını anlattı.

Bunun için kutlama komitesi oluşturduklarını anlatan Şahin, "Komitede alınan kararlar doğrultusunda gerekli davetler yapılmıştır. Davetler, devlet protokolünün tamamı. Bunlar içerisinde askeri, siyasi, idari bütün kademeler vardır. Hem İstanbul protokolü hem de Ankara'daki devlet protokolümüz bu şenliklere davet edilmiştir. İnşallah çok güzel bir şölen izleyeceğiz. Fethin anlamına yaraşır bir kutlama yapılacak" dedi.

Vali Şahin, siyasi partilerden bir katılım olup olmayacağına ilişkin sonu üzerine "Henüz dönüş olmadı. Ama katılımlarını bekliyoruz. Herkesin, tüm halkın katılımlarını bekliyoruz" diye konuştu.

- "Kutlama için en ileri teknoloji kullanıldı"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da bu yıl İstanbulluların yanı sıra televizyon aracılığıyla tüm yurttaşların hatta yurtdışından isteyenlerin takip edebileceği bir kutlama yapacaklarını söyledi. 

Kutlama için en ileri teknolojinin kullanıldığını anlatan Topbaş, "Ecdadımızın bize hediye ettiği, 'müjdelenmiş ve bir emanet şehri' olarak baktığımız gerçek anlamda bir barış kenti olan, 'dünyanın merkezi' diye kabul ettiğimiz, imparatorluk kentine yakışır tarzda, yurttaşlarımızın da bu güzelliği tatmasını, hissetmesini geçmişten geleceğe yürüme adına önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Topbaş, kutlamaları geçmişte Haliç'te yaptıklarını anımsatarak, bu yıl kutlamaları İstanbul Valiliği ile Yenikapı'da yaptıklarını anlattı. Topbaş, "Vatandaşlarımızın rahatlıkla, huzurla gelip coşkuyu paylaştıkları bir ortam, kardeşlik, dostluk ve heyecan olsun. Birlikteliğin güzelliğini beraberce İstanbul'a, Türkiye'ye ve dünyaya yansıtalım istiyoruz" dedi. 

- Kutlama programı  

Yenikapı Etkinlik Alanı'nda 1,5 milyon kişinin katılması beklenen kutlamalar için 450 kişilik ekip çalışmalarına devam ediyor. 

Alanda 100 metreye 18 metre boyutlarında, şu ana kadar Türkiye'de kurulan en büyük sahne olma özelliği taşıyan platformda, 500 metrekarelik bir led ekran, lazerler, 3D uygulamaları, alevler ve Pyro teknik malzemesi yer alacak. 

Alana 120 kapıdan giriş yapılacak vatandaşlar için 2 çadır hastanesi, 10 sağlık noktası, 70 ambulans,  600 sağlık personeli, 6 mescit, tuvaletler, 20 su dağıtım noktası hazır bulundurulacak. 

Program esnasındaki konuşmalar ve anlatımlar için işaret diliyle birlikte İngilizce, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Rusça tercümeler de yapılacak. 

Türk Yıldızları'nın özel gösteri yapacağı kutlamalarda, fethin 562. yılı dolayısıyla 562 kişilik Mehteran Takımı sahne alacak. 

Fethin anlatıldığı özel fetih gösterisinin de yapılacağı kutlamalar, havai fişek gösterisiyle son bulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı