Yeniden yollara düşen Hama ve İdlib’deki mülteciler BM’yi göreve çağırdı

Yeniden yollara düşen Hama ve İdlib’deki mülteciler BM’yi göreve çağırdı

Rus ve Suriye'nin bombardımanından kurtulmak için Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana anlaşmasıyla gerginliğin azaltıldığı bölge olarak kabul ettiği...

Rus ve Suriye'nin bombardımanından kurtulmak için Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana anlaşmasıyla gerginliğin azaltıldığı bölge olarak kabul ettiği İdlib ve Hama yakınlarına göç eden 150 bin mülteci, son bir haftadır bombardımanın yoğunlaşması üzerine yeniden güvenli bölge bulmak için Türkiye sınırına doğru göç etmeye başladı. Bölgedeki sivil Topluk kuruluşları da güvenliklerinin sağlanması için BM'yi göreve çağırdı.

Rusya ile Suriye savaş uçakları ve helikopterlerinin Hama ve İdlib kırsalını bombalamasının 7. gününe girildi. Suriye rejim muhalifleri Rus ve Suriye ile anlaşarak boşalttıkları bölgelerden Türkiye sınırına yakın daha güvenli bölgelere yeniden göç ediyor. Bölgenin sivil toplum kuruluşları rejim güçlerinden kaçarak Hama ve İdlib yakınlarına sığınan 150 bin kadar Suriyeli mültecinin güvenliğinin sağlanması ve bombardımanın durdurulması için BM'yi göreve çağırdı.

Rus ve Suriye uçaklarının İdlib ve Hama civarını bombalamaya başlamasının 5. gününde 38 sivilin hayatını kaybettiği, 82 sivilin de yaralandığı kaydedildi.

Son saldırılar sonrasında bölgeden ayrılan Suriyelilerin sayısının ise 43 bine yükseldiği, bu sene Şubat ayından itibaren bugüne kadar yerlerinden edilen Suriyeli mültecilerin sayısının da 259 bine ulaştığı belirtildi.

Rus ve Esat güçlerinin 26 Nisan'da başlattığı hava saldırılarında 91 yerleşim bölgesinde 4 sağlık merkezi ve hastane, 2 sivil savunma merkezi, 2 kamp ve 5 eğitim merkezi olmak üzere 13 önemli merkez bombaların hedefi oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı