Yeni Zelanda'da yeni kabine açıklandı

Yeni Zelanda'da yeni kabine açıklandı

Ülkede 52'nci hükümette görev yapacak bakanlar belli oldu

MELBOURNE (AA) - Yeni Zelanda'da 23 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerinde, Yeni Zelanda First Partisi ile anlaşan İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern kabinede görev alacak isimleri açıkladı.

Radio New Zealand'da yer alan habere göre, Yeni Zelanda First Partisi ile anlaşma sonrasında Yeşiller'in dışardan destekleyeceği 52'nci hükümeti kurma çalışmalarını sürdüren müstakbel Başbakan İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern, çalışma arkadaşlarının isim ve üslenecekleri görevleri duyurdu.

Ardern tarafından açıklanan Bakanlar Kurulunda koalisyon ortağı, Yeni Zelanda First Partisi lideri Winston Peters, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini yürütecek. Ayrıca bölgesel kalkınma, ormancılık, savunma ve altyapı bakanlıklarının da aralarında bulunduğu 13 portföy bu partili bakanlar tarafından yönetilecek.

Jacinda Ardern hükümetini dışarıdan destekleyen Yeşiller Partisi ise iklim değişikliği, koruma, kadın ve sağlık bakanlıkları görevlerinde bulunacak.

- Bakanlıkların dağılımı

İlerleyen günlerde Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy tarafından onaylanması beklenen ve ülkeyi üç yıl yönetecek 52'nci hükümette görev yapacak bakanlar şu isimlerden oluşacak:

Başbakan Jacinda Ardern, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters, Kraliyet ve Maori İlişkiler Bakanı Kelvin Davis, Maliye, Kültür ve Sanat Bakanı Grant Robertson, Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı Phil Twyford, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Megan Woods, Eğitim Bakanı Chris Hipkins, Hukuk İşleri Bakanı Andrew Little, Sosyal Kalkınma Bakanı Carmel Sepuloni, Sağlık Bakanı David Clark, Adalet Bakanı David Parker, Maori (Yeni Zelanda'nın yerli halkı) Gelişim Bakanı Nanaia Mahuta, Polis Bakanı Stuart Nash, İş Yeri İlişkileri ve Güvenliği Bakanı Iain Lees-Galloway, Yapı ve İnşaat Bakanı Jenny Salesa, Tarım Bakanı Damien O'Connor, Yayıncılık, Haberleşme ve Dijital Medya Bakanı Clare Curran, Savunma Bakanı Ron Mark, İçişleri ve Çocuk Bakanı Tracey Martin, Orman Bakanı Shane Jones, Sivil Savunma Bakanı Kris Faafoi, Topluluk Bakanı ve Gönüllü Sektörler Bakanı Peeni Henare, İstihdam Bakanı Willie Jackson, Pasifik Halkları Bakanı Aupito William Sio, Gümrük Bakanı Meka Whaitiri, İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, Kadın Bakanı Julie Anne Genter ve Koruma Bakanı Eugenie Sage.

Yeni Zelanda'da 23 Eylül'de yapılan seçimde iktidardaki Ulusal Parti, oyların yüzde 44,4'ünü almış ancak bir önceki seçime göre iki milletvekili kaybederek 56 milletvekili çıkarmıştı. İktidarı destekleyen Maori Partisi ve Birleşik Gelecek Partisinin seçimde milletvekili çıkaramaması üzerine Ulusal Parti, 120 sandalyeli meclisteki desteğini kaybetmişti.

Başbakan ve Ulusal Parti lideri Bill English, koalisyon görüşmelerinden de sonuç alamamış, Yeni Zelanda First Partisi ile anlaşan İşçi Partisi, Yeşiller Partisinin dışarıdan desteğini alarak koalisyon hükümeti kurmayı başarmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :