Yeni Zelanda'da başbakanlığa Bill English yakın

Yeni Zelanda'da başbakanlığa Bill English yakın

Başbakan Key'in istifasının ardından adaylığını açıklayan English, seçilmesi için gerekli 30 milletvekilinin desteğini aldı

MELBOURNE (AA) - Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in istifasının ardından bu görev için adaylığını açıklayan 54 yaşındaki Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Bill English'in, seçilmesi için yeterli olan 30 milletvekilinin desteğini aldığı bildirildi.

Ülkede görevini 2008 yılından bu yana sürdüren Başbakan Key'in hafta başında ani istifasının ardından ülkenin bir sonraki başbakanının kim olacağı konusu netleşmeye başladı.

RNZ'de yer alan habere göre, Key'in, aday olması durumunda destekleyeceğini duyurduğu yardımcısı English'e Ulusal Partinin 59 milletvekilinden 30'u desteğini açıkladı. Ulusal Parti bünyesinde 12 Aralık'ta yapılacak oylamada da bu sayının gerçekleşmesi durumunda English, ülkenin 39'uncu başbakanı olacak.

- Polis Bakanı Collins yarıştan çekildi

Bill English'in Ulusal Parti liderliği ve başbakanlığa seçilmesi için yeterli desteği sağlamasının ardından Polis Bakanı Judith Collins, yarıştan çekildi.

Yeni Zelanda'nın 39'uncu başbakanı seçilmek için tek kadın aday olan Collins'in çekilmesinden sonra gözler diğer aday 50 yaşındaki Sağlık Bakanı Jonathan Coleman'a çevrildi. Coleman'ın yarışa devam etmesi durumunda Ulusal Parti milletvekilleri iki bakan arasından başbakanı belirleyecek.

Key'in ani istifasının ardından Başbakan Yardımcısı Bill English, Polis Bakanı Judith Collins ve Sağlık Bakanı Jonathan Coleman aday olduklarını açıklamıştı.

Collins ve Coleman'a göre English'in daha avantajlı olduğu belirtiliyordu.

Başbakan Key'in de desteğini alan English, 2001-2003 yıllarında Ulusal Partinin liderliğini yürüttü. English, 2008 yılından bu yana başbakan yardımcılığı ve maliye bakanlığı görevini yürütüyor.

English'in rakibi, John Key hükümetinde Devlet Hizmetleri ile Savunma bakanlıkları görevlerinde bulunan Coleman ise 2014'ten itibaren Sağlık Bakanlığı görevini sürdürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :