Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae, Türkiye'ye gelecek

Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae, Türkiye'ye gelecek

Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine Mateparae, 20-25 Nisan'da Türkiye'ye devlet ziyareti gerçekleştirecek

ANKARA (AA) - Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlesi olarak Türkiye'ye gelecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, 20-25 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek ziyaretin, Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. yıl dönümüne denk geldiği kaydedildi. 

Programına İstanbul’da başlayacak Genel Vali Mateparae ile 22 Nisan Salı günü Ankara’da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde, ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alınacağı ve her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

Genel Vali Mateparae, Ankara’daki resmi temaslarını tamamladıktan sonra, 24-25 Nisan'da Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenecek Çanakkale Kara Savaşları’nın 99. Yıl Dönümü Anma Törenlerine iştirak edecek.

Açıklamada, Çanakkale Kara Savaşları, Yeni Zelanda ile Türkiye arasında kuvvetli dostluğa dönüşen ilişkilerin başlangıcını oluşturduğuna vurgu yapılarak, "Savaşan tarafların muharebe koşullarında dahi sahip çıkmaya özen gösterdikleri evrensel insani değerler, günümüzde iki ülke arasında ilişkilerde karşılıklı saygıya dayanan, köklü ve kalıcı bağların kurulmasına zemin hazırlamıştır" ifadesi kullanıldı. 

Genel Vali Mateparae’nin Türkiye'yi ziyaretinin, köklü bir tarihi arka plan üzerine bina edilen Yeni Zelanda ile ilişkilerin, her alanda güçlendirilerek ileriye taşınmasına katkı sağlayacağına işaret edildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı