Yeni yasama yılından beklentilerini anlattılar

Yeni yasama yılından beklentilerini anlattılar

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Kısa sürecek olan bu yasama yılında da Parlamento'yu daha fazla çalıştırmayı düşünüyoruz"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER- AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 24. Dönem'in kısa sürecek olan son yasama yılında da Meclis'i daha fazla çalıştıracaklarını söyledi. 

Aydın, AA muhabirine, 24. Dönem 5. Yasama Yılı'ndan beklentilerini anlattı. Yeni yasama yılının Haziran ayında yapılacak genel seçimler nedeniyle kısa süreceğini belirten Aydın, ele alacakları ilk işin ise "tezkere" olacağını kaydetti. "Tezkere'yi bugün bekliyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan sonra Meclis'e gönderilecek" diyen Aydın, Türkiye'nin; Güney sınırlarında meydana gelen olaylar, insan göçü, insani yardım, terör örgütlerinin varlığı ve ulusal güvenlik açısından ciddi tehditler içermesi nedeniyle bir çok konuda önlemlerini almak durumunda olduğunu anlattı. Kapsamı, şümulü, yetkisi Hükümet'e bırakılmak üzere Parlamento'dan tezkerenin çıkması gerektiğini kaydeden Aydın, Meclis'in Kurban Bayramı nedeniyle 14 Ekim'den sonra seçim sürecine kadar çalışacağını ifade etti.  

Gece gündüz demeden, çalışma saatlerini daha da artırarak milletin gündemindeki konular, talep ve sorunları, özgürlüklerin genişletilmesi, ekonomik refahın artırılması, "öncü ve lider Türkiye" yolunda atılması gereken ne adımlar varsa, bunları 2023 perspektifiyle atacaklarını belirten Aydın, komisyonlar ile Genel Kurul gündeminde bekleyen tasarı ve teklifleri önemine göre ele alacaklarını, ayrıca 2015 yılı bütçesinin yılbaşına kadar çıkarılacağını söyledi.  

Aydın, "Vatandaşın elini rahatlatacak, sorunlarını çözecek, demokrasiyi geliştirecek ve içselleştirecek, çözüm süreci de dahil olmak üzere temel hak ve özgürlükler konusunda adımlar atmaya devam edeceğiz. Kısa sürecek olan bu yasama yılında da Parlamento'yu daha fazla çalıştırmayı düşünüyoruz" dedi.

Yeni yasama yılında muhalefetten beklentileri olduğunu anlatan Aydın, şunları söyledi:

"Meclis, millet iradesini temsil eden en önemli güçtür, milli iradenin kaynağıdır. Milletimize uygun şekilde, onun tasvip ettiği duruşu sergilememiz lazım. Hem sözlerimizle hem de eylemlerimizle milletimize yaraşır ve ona yakışır üslup kullanmak durumundayız. Burası 77 milyonun parlamentosudur, 77 milyonunun iradesinin tecelli ettiği mekandır. Bu dönem yüzde 95 oranında temsiliyete ulaştık. Milletin tamamına yakını temsil ediliyor burada. Bizim de milletimize yaraşır şekilde siyaset geliştirmemiz, halkın sorunlarını çözücü adımlar atmamız lazım. Özellikle milli menfaatlerimizi ve toplumun genelini ilgilendiren bir çok konuda muhalefet muhakkak ki eleştiri yapacak. Eleştirinin de ötesinde bize yol gösterici önerilerine de açığız. Ama Parlamento'yu tıkayan, millete yakışmayan ve onun tasvip etmediği söz ve davranışlarda bulunmak, hakarete varan tarzda ifadelerin tekrar etmemesini diliyoruz. Çünkü millet bunu tasvip etmiyor. İktidar olarak muhalefetin eleştirisine hoşgörüyle yaklaşmak durumundayız. Ama muhalefetin salt muhalefet anlayışla,  sırf ret ve inkar üzerine dayalı siyaset gütmelerini milletimiz tasvip etmiyor. Gidilen her seçimde bunun sonuçlarını görüyoruz.

İktidarın tabii ki sağduyusu ve sorumluluğu var ama muhalefet de layüsel değildir, sorumsuz değildir. Temsil ettiği kesimin hak ve özgürlüklerini, taleplerini dile getirecek, sorunlarının çözümü noktasına milletin beklentilerine uygun davranacaktır. Eleştireceğiz, konuşacağız, tartışacağız ama hakaret etmeyeceğiz, küfretmeyeceğiz, kürsüyü işgal etmeyeceğiz, fiili bir takım durumların oluşmasına sebebiyet vermeyeceğiz. Bu dönem muhalefetin daha sağduyulu, daha sorumlu hareket etmesi lazım. Sorunların çözümü noktasında Parlamento'yu hepimizin merkeze alması lazım, siyaset yaparak bunu çözmemiz lazım. Muhalefette siyaset üretememe, sorunların çözümünde hareket edememe ve proje geliştirememenin vermiş olduğu bir takım acziyetler var. Bizi eleştiren, yeri geldiğinde bizi millet adına köşeye dahi sıkıştıran, yakamıza yapışan, haklı ve makul taleplerle dozajı sert şekilde eleştiren muhalefeti istiyoruz. Bu kendimizi  çek etmek için de önemli. Ama bunu yaparken milletin değerlerine ve üslubuna uygun hareket etmeleri gerekiyor. İnşallah bu yasama yılını milletimize yakışır ve yaraşır şekilde, temsil ettiğimiz 77 milyonun sorunlarını çözmek gayretiyle  geçireceğiz."

- "Yeni Anayasa yapmak zorundayız" -

Aydın, yeni Anayasa konusunun tekrar gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna, yeni anayasanın sadece AK Parti'nin değil muhalefetin de halka verdiği taahhüt olduğunu belirterek, herkesin taahhüdüne uygun şekilde, "ahde vefalı davranması gerektiğini" söyledi.

Türkiye'nin artık "yamalı bohçaya dönüşmüş, darbe kokan 1982 Anayasası" ile idare edilemeyeceğini savunan Aydın, "İleri demokrasiyi, 2023 hatta 2071'i hedefliyoruz. Dünyanını 10 büyük ekonomisinden biri olmak istiyorsak daha özgürlükçü, toplumun tüm katmanlarını kucaklayan, daha barışçıl, eşit vatandaşlık temelinde bir anayasa yapmak durumundayız. Yeni Anayasa yapmak zorundayız çünkü değişikliklerle olmuyor. Anayasa'nın 17 kez olmak üzere 113 maddesini zaten değiştirmişiz. Halen 'ama ve fakat'larla milletin iradesini ipotek altına koymaya çalışan ifadeler var, halen darbe izlerini taşıyan, vesayet mantığıyla hazırlanmış Anayasa izlerini görmek mümkün. Bizler 'yeni Anayasa' yapma parolasıyla yol çıktıysak, muhakkak ki elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz; topu taca atmamak, ipe un sermemek lazım" dedi.   

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda üzerinde ittifak edilen maddelerin geçirilmesini denediklerini ancak sonuç alamadıklarını anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Muhalefeti bu konuda samimiyete davet ediyorum. Yeni Anayasa özlemi içindelerse tüm maddelerde uzlaşmamız mümkün değil, ama uzlaşılan 60 madde için çağrımızın karşılıksız kalmaması lazım. Muhalefet bu konuda bir yere gelirse, uzlaşılan maddelerle ilgili çalışma yürütülebilir. Onun dışında biz her yola da açığız. Yeter ki milletin beklenti ve taleplerine uygun öneriler olsun.  Bir araya gelmeye hazırız. Çünkü biz üzüm yemek istiyoruz. Türkiye'nin yeni Anayasa ihtiyacını görüyoruz. Yeni Anayasa'yı azami müştereklerle, uzlaşmayla, bir araya gelip yapalım istiyoruz. Bu olmazsa 2015 seçimlerinden halkımızdan en büyük talebimiz, yeni Anayasa için bize sayısal çoğunluğu vermesi olacak. Halkımızdan alacağımız destekle Anayasa'yı yapabilecek sayıya ulaşabilirsek,  yeni Anayasa yapım noktasında elimizden gelen gayreti gösteririz. İnşallah bu dönem olmasa bile 25. Dönem Parlamentosu olarak halkın bize vereceği destekle yeni Anayasa'yı yaparız diye umut ediyoruz." 

Kaynak:Haber Kaynağı