Yeni yasama yılından beklentilerini anlattılar

Yeni yasama yılından beklentilerini anlattılar

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi:

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun sonuca ulaşmasının önündeki her türlü engelin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Hamzaçebi, yarın başlayacak yeni yasama yılı öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Haziran 2015'teki genel seçimler dolayısıyla bu yasama yılının, biraz daha kısa olacağına işaret eden Hamzaçebi, "Onun 3 ay öncesini düşünürsek, aşağı yukarı mart ortalarında sona erecek bir dönemi konuşuyoruz. Kısa bir dönem olacak" dedi.

Yeni yasama yılında CHP'nin öncelikli gündem maddesine ilişkin soru üzerine Hamzaçebi, TBMM'nin temel görevinin, yasama yetkisine sahip çıkan bir parlamento olduğunu belirtti. Hamzaçebi, birinci öncelikleri ve beklentilerinin bu olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Davutoğlu'nun, AKP Genel Başkanı ve Başbakan olmasıyla birlikte eğer yeni bir dönemin başladığı ifade edilecekse, yeni dönemin ilk önceliği, ilk meselesi bu olmalıdır. Şu ana kadar yürütmenin kontrolünde bir yasama organı gördük. Yürütme ile yasama elbette bir eşgüdüm, işbirliği içinde çalışması gereken kurumlardır ama yürütmenin yasamayı kontrol altına alması düşünülemez. Bu dönemde olması gereken budur, yasama organının kuvvetler ayrılığı ilkesine uygun olarak yürütmeden bağımsız bir duruşu sergileyebilmesidir. Buna çok önem veriyoruz."

- "Özgürlükler tehdit altında" -

Hamzaçebi, Türkiye'nin en temel sorunlarından birinin özgürlükler olduğunu, özgürlüklerin tehdit altında kaldığını savundu. AK Parti Hükümetleri'nin, özellikle 24. Dönem'deki uygulamalarının özgürlük karşıtı olduğunu öne süren Hamzaçebi, Gezi hareketinin çok temel bir kırılma noktası olduğunu söyledi.

Bu hareketin iyi okunması gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, kitlelerin özgürlük, daha iyi bir Türkiye istediğini söyledi. Hamzaçebi, insanların, böyle bir özlemle kendilerini sokaklara, meydanlara attığını kaydederek, "Bu dönemde Sayın Davutoğlu, bu hareketi hükümete yönelik darbe teşebbüsü olarak tarif ediyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Böyle tarif ederseniz, kitlelerin özgürlük taleplerine, bu konudaki beklentilerine cevap veremezsiniz. Gezi olaylarından sonra antidemokratik yasalar çıkarıldı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılması zorlaştırıldı. 'İnsanlar özgürdür ama ...' diyerek, ama'lı cümleler kurarak, özgürlük karşıtı uygulamalar getirirseniz, bunun adı özgürlük olmaz" diye konuştu.

-"Komisyonun önündeki engeller kaldırılmalı" - 

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, ikinci önemli konunun TBMM'nin yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere kurduğu komisyon olduğunu söyledi.

Komisyonun, bugüne kadar faaliyet gösteremediğini, çalışmasının engellendiğini, Meclis'in tatile girmesiyle çalışmaların yarım kaldığını kaydeden Hamzaçebi,  1 Ekim ile birlikte komisyonun çalışmasına devam edeceğini dile getirdi.

Hamzaçebi, bu komisyonun sonuca ulaşmasının önündeki her türlü engeli kaldırmak gerektiğini vurgulayarak, bağımsız yargı nasıl bir soruşturma yapıyorsa, bu yetkiye sahip soruşturma komisyonu da aynı şekilde bağımsız soruşturma yapabilmesi, bunun önünün açılması gerektiğini dile getirdi.

Ekonomik konuların, siyasi gündem içinde dikkatlerden kaçtığını ifade eden Hamzaçebi, Türkiye'nin halen ekonomik büyüme konusunda başarılı performans sergileyemediğini öne sürdü. 

Cari açığın yüksekliğinin önemli bir tehlike oluşturduğunu kaydeden Hamzaçebi, hükümetin yardıma, desteğe ihtiyacı varsa ekonomik konularda danışmanlık yapabileceklerini, yardımcı olabileceklerini belirtti. Taşeron işçiliği sorununu çözemediklerini kaydeden Hamzaçebi, çalışma hayatındaki uluslararası düzenlemelerin süratle TBMM'de onaylanması gerektiğini vurguladı.

Hiçbir zaman kavga ve gerilimin Meclis'te yaşanmaması gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, görüşler ne kadar farklı, taban tabana zıt da olsa kürsüde herkesin istediği görüşü anlatabilmesi ve diğerlerinin de buna saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, herkese sükunet tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı