Yeni yasama yılı başlıyor

Yeni yasama yılı başlıyor

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı- İsmail Kahraman:- "Milli iradeyi hiçe sayan, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiyemizin varlığına kast eden, beyni yıkanmış, asker kıyafetli terörist bir grup, namuslarına teslim edilmiş

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Milli iradeyi hiçe sayan, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiyemizin varlığına kast eden, beyni yıkanmış, asker kıyafetli terörist bir grup, namuslarına teslim edilmiş millete ait silahları, milletin bağrına doğrulttu." dedi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı.

Kahraman, 26. dönem 2. yasama yılının açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmasına, yasama yılının, millete, devlete, bütün coğrafyamıza, insanlık için hayırlı ve başarılı çalışmalara vesile olmasını temenni ederek başladı.

"Zorluk ve yokluklar içinde Hak yolda ve halkı için mücadele eden bütün tarihi şahsiyetlerimizi, manevi ve milli önderlerimizi hürmet ve minnetle yad ediyorum." diyen Kahraman, Meclisin önceki yasama yılında aktif ve verimli bir çalışma sergilendiğini vurguladı.

- "Asker kıyafetli terörist bir grup"

Hareketli bir yıl yaşandığına dikkati çeken Kahraman, şöyle devam etti:

"Fakat ne yazık ki Türkiyemiz bir darbe teşebbüsü ile karşılaştı. 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi, bir ihanet şebekesi, milli varlığımıza ve bütünlüğümüze kast etmeye kalkıştı. Milli iradeyi hiçe sayan, demokratik bir hukuk devleti olan Türkiyemizin varlığına kast eden, beyni yıkanmış, asker kıyafetli terörist bir grup, namuslarına teslim edilmiş millete ait silahları, milletin bağrına doğrulttu.

Tarihimizde olmayan ve dünya tarihinde de ender rastlanan bir trajediyi yaşadık. Milli egemenliğin temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı, helikopterlerin ateşlerine maruz kaldık. 14 polisimiz yaralandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de bombalandı. Cumhurbaşkanımızı öldürmek için suikast teşebbüsünde bulundular. Mel’un ve menfur darbenin başlangıç saatlerinde bir teklif veya telkin olmadan Türkiye Büyük Millet Meclisini açtım."

- Milletvekillerine teşekkür

Kahraman, 16 Temmuz günü Meclisi olağanüstü toplantıya davet ettiğini, siyasi partilere ve milletvekillerine duyurduğunu anımsatarak, tanklar namlularını Meclise çevirmişken, uçakların bombaları ve helikopterlerin açtığı ateşlerin altında, her türlü zorluğu ve şehadeti göze alarak Meclise koşan ve gece boyunca Mecliste yapılan toplantıya katılan milletvekillerine teşekkür ve takdirlerini sunduğunu söyledi.

Çalışma günü olmadığı için Ankara'da bulunamayan diğer milletvekillerinin kalplerinin de salonda olduğuna yürekten inandığını aktaran Kahraman, salonda bulunmayan milletvekillerinin bulundukları illerde, demokrasi nöbetine girdiğini ve meydanlarda, “Demokrasiye evet, darbeye hayır” diyen gür sese, milli sedaya öncülük ettiklerini bildirdi.

- "Milletimiz asil kanlıdır"

Kahraman, şunları vurguladı:

"İstiklâl harbimizde düşman toplarına karşı göğsünü siper eden, dünyada harp idare eden ilk Meclisimiz 'Gazi Meclis' unvanını almıştı. Bizler de topyekun Meclis olarak üzerimize atılan bombalar altında, milletimizin verdiği egemenliği koruma görevimizi yerine getirerek ikinci defa 'Gazi Meclis' unvanına sahip olduk. Milli iradeyi gasp etmek isteyen hainlerin darbe kalkışması, muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın cesur, dirayetli önderliğinde halkımızı meydanlara çağırması ve bütün milletimizin parti farkı gözetmeksizin meydanları doldurması ve tanklara göğüslerini siper etmesi ile önlendi.

Milletimizin DNA’sında yiğitlik, korkusuzluk ve cesaret vardır ve asil kanlıdır. Cesaret, korkusuzluk değil, korkuyu alt etmektir. Milletimiz, 15 Temmuz gecesi demokrasiyi özümsediğini, bir daha darbe olamayacağını ispat etti. Camilerden yükselen selalar, ezanlar, gece boyu süren demokrasi nöbetleri ile millet darbeyi yendi; Türkiye’de artık darbe devrini kapattı."

- "Olağanüstü toplantıya dört partide katıldı"

TBMM Başkanı Kahraman, 15 Temmuz şehitlerine, gazilerine ve aziz millete minnet ve şükran borçlu olduklarını belirterek, şehitlere Cenab-ı Hak'tan rahmet, yaralılara ve gazilere acil şifalar, hayırlı uzun ömürler diledi. 16 Temmuz günü Mecliste yapılan olağanüstü toplantıya grubu bulunan dört partinin de katıldığını ve ortak bir bildiri yayımlandığını ifade eden Kahraman, büyük ve örnek bir dayanışma örneği sergilendiğine işaret etti.

Kahraman, toplantıya katılarak, milli birlik ruhuna ve demokrasiye sahip çıkan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e ve milletvekillerine teşekkür ederek, partilerin Meclis çatısı altında sergiledikleri tutum ile halkın da birbirleriyle kenetlenmesine vesile olduğunu, herkesin takdirle karşıladığı bu birlik ve beraberlik ruhunun Yenikapı Meydanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" ile taçlandığını bildirdi.

Kahraman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti ile gerçekleşen ve 5 milyon kişinin katıldığı miting ile bütün dünyaya demokrasiyi özümsediğimizin, darbelere geçit vermeyeceğimiz ile birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu, yapılan konuşmalarla, devletin ebed müddet olarak dimdik ayakta olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

- "Meclisimizin fiziki yapısı büyük zarar gördü"

Meclise yoğun şekilde "geçmiş olsun" ziyaretlerinin gerçekleştirildiğine dikkati çeken Kahraman, hainler tarafından atılan bombalarla Meclisin fiziki yapısının büyük zarar gördüğünü, bir bölümünü ise "Yaşayan Müze" olarak aynen muhafaza etmek istediklerini, bunun dışında kalan yerler için genel bir düzenleme gerektiğini, bu ihtiyacı karşılamak için “Milletin Meclisini Millet Yapar” sloganıyla ve Meclis ile dayanışma halinde yenileme faaliyetlerine girişen sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

Kahraman, milletin, Meclisten beklentilerinin boşa çıkarılmaması gerektiğine işaret ederek, medenice tartışarak, konuşarak bu beklentileri karışlamak durumunda olduklarına anlattı. Bu konuda dört siyasi partinin de uzlaşma kültürünü yaşatarak, verimli bir yasama yılı geçirilmesine katkı sunacaklarına inandığına değinen Kahraman, "Meclis olarak bu dönemde oldukça yüklü bir gündem bizi beklemektedir. Türkiye'mizin muasır medeniyet yarışında önde giden bir ülke olması için ihtiyaç duyduğumuz düzenlemeleri daha fazla geciktirmeden yapmalıyız." dedi.

- "Meclis kanun üretim merkezi değildir"

En öncelikli konulardan birinin sade, sivil, demokratik, hürriyetçi ve merkezinde bireyin olduğu yeni bir anayasa yapmak olduğuna belirten Kahraman, şu görüşlere yer verdi:

"Bildiğiniz gibi mevcut 1982 Anayasası’nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapılmıştır. Toplam 177 maddeden oluşan Anayasa, 114 ayrı değişikliğe uğramıştır. Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir Anayasa daha fazla Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir. Yeni Anayasa yapılması konusu toplumumuzun beklentisi ve bütün partilerimizin milletimize taahhüdüdür. Bu taahhüdü, mümkün olan en geniş mutabakatla yerine getirmeliyiz.

Bunun yanında Meclis çalışmalarını düzenli hale getirecek yeni bir iç tüzük tanzim etmemiz gerekmektedir. Meclis kanun üretim merkezi değildir. Başka görevlerimiz de var. Çalışmaları kilitleyen, kavgalı oturumlara sebep olan temel felsefe bir an önce değiştirilmelidir. Mevcut iç tüzüğümüz 1973 tarihinde kabul edilmiştir. 186 maddedir ve 13 ayrı tarihte 155 madde de değişikliğe gidilmiştir. Gündemde olması gereken konular arasında Siyasi Partiler, Seçim ve Milletvekilleri Kanunları da vardır."

Kahraman milletimiz, içeriden ve dışarıdan büyük tehditlerle karşı karşıya olduğuna vurgu yaparak, bir yandan kardeşi kardeşe düşürmeye çalışan bölücü terör örgütü PKK, bir yandan dış güçlerin maşası olarak üzerimize salınan DAEŞ çeteleri ile bunlarla kol kola devlete suikast düzenleyen Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), ittifak halinde saldırıya geçtiğini belirtti.

Türkiye’nin huzur ve güvenliğini bozmak, kalkınmasını engellemek isteyen bu şer güçlere karşı asker ve polis tarafından kararlı bir şekilde yürütülen mücadelenin mutlaka başarıyla neticeleneceğini vurgulayan Kahraman, "Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak teröre karşı yürüttüğü haklı ve kararlı mücadelede, her zaman üzerimize düşen vecibeleri yerine getireceğiz. Vatan, millet, devlet ve ay yıldızlı bayrağımızın tekliğini ilelebet sürdüreceğiz." diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, milletin temsilcileri olarak görevlerinin, ülkemizi bir daha tehditlere maruz kalmayacak, suikastler tertip edilmeyecek duruma kavuşturmak olduğunu ifade etti.

Kahraman, şunları kaydetti:

"Bu konuda milli birlik ve dayanışma ruhu ile hareket etmemizin ehemmiyeti malumlarınızdır. Sözlerime son vermeden Meclisimizin açılışından günümüze kadar hizmeti geçen Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, hiçbir dünyevi düşünce taşımadan fedakarca gayret gösteren değerli zevâtı ve birçok meçhul kahramanı saygıyla anıyorum. Milletimizin birliği, devletimizin varlığı, vatanımızın güvenliği için şehit olmuş asker, polis, köy korucusu ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Yeni yasama yılının hayırlı ve uğurlu olmasını niyaz ediyorum."

Kahraman'ın konuşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerine hitap etmek üzere Genel Kurul salonuna girdi ve ardından İstiklal Marşı okundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :